Taxi Brussel. Foto: Brussel Mobiliteit

Victor Cab: “Nieuw Brussels circulatieplan zorgt voor tijdverlies”

Taxi Brussel. Foto: Brussel Mobiliteit

Het is wennen voor de taxichauffeurs die de hoofdstad moeten binnenrijden. Door het nieuw circulatieplan (‘MOVE’-plan) ondergaan ze significante tijdverliezen, klinkt het op de website van taxifederatie GTL. Op 21 september organiseren de vakbonden nog een actiedag in Brussel, waardoor het centrum nog meer verstoord geraakt.

Er wordt nu al gesproken over extra aanrijtijden van 5 tot 10 minuten en die zullen dan wellicht nog verlengen. Taxivoertuigen hebben wel toegang tot de filterstraten met camera’s, via automatische nummerplaatherkenning: daarvoor hoeven zij niets te doen. De exploitanten in het Brusselse  maken zich op voor september, als de activiteit toeneemt.

Victor Cab

De kruissnelheid van de voertuigen is bij de Brusselse taximaatschappij Victor Cab met de helft gedaald. De tijd om klanten in sommige delen van de stad op te halen is verdubbeld. Dat zegt Baca Ben Mekki van Victor Cab. Het wordt zelfs voor Brusselse taximaatschappijen steeds moeilijker om in Brussel financieel rond te komen. Volgens Victor Cab komt dat enerzijds door de eindeloze bouwwerkzaamheden. Het nieuwe ‘MOVE’-plan heeft het nog moeilijker gemaakt om door de stad te reizen. “Ik kan bevestigen dat de kruissnelheid van onze voertuigen met de helft is gedaald, vooral in het stadscentrum”, zegt Baca Ben Mekki, Back Office Manager bij Victor Cab. “Er zijn plaatsen in het centrum die hemelsbreed slechts 500 meter van elkaar verwijderd zijn, en het duurt 20 minuten om van de ene naar de andere plaats te rijden.”

Boodschappen

De tijd om een klant op te halen is fors toegenomen. “Het is duidelijk dat de tijd om een klant op te halen in sommige delen van de stad is verdubbeld, zo niet verdrievoudigd”, zegt Baca Ben Mekki. “Als gevolg daarvan aarzelen veel automobilisten om in het stadscentrum boodschappen te doen, omdat het op bepaalde tijden onmogelijk is geworden om te rijden. Het “MOVE”-plan was zeker goed bedoeld, maar het resultaat is een totaal fiasco. Deze situatie leidt tot extra stress voor alle weggebruikers, en het aantal schermutselingen tussen weggebruikers neemt toe.

Nieuw circulatieplan

Op dinsdag 16 augustus 2022 is het nieuw circulatieschema in werking getreden voor de Vijfhoek, dat is het Brusselse stadscentrum. Dit nieuwe circulatieschema vormt een lokale toepassing van Good Move, het mobiliteitsplan van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Het transitverkeer wordt uit de winkelstraten en de woonwijken geweerd en naar de kleine ring geleid. Via bestemmingslussen zullen bezoekers naar de dichtstbijzijnde parking worden geleid.

Nationale actiedag

Op woensdag 21 september belooft er nog meer hinder te zijn in Brussel. De verschillende vakbondsorganisaties in het land roepen op tot mobilisatie op woensdag 21 september in Brussel. De MIVB verwacht storingen op haar net op woensdag 21 september door de nationale actiedag rond koopkracht die in Brussel plaatsvindt. ​ Deze actie zal gevolgen hebben voor het bus-, tram- en metroverkeer van de MIVB. Het is mogelijk dat sommige voertuigen de stelplaatsen die dag niet verlaten. De vakbondsbijeenkomst op het Muntplein kan ook verkeersproblemen veroorzaken op de lijnen die door die wijk lopen. Taxi’s mijden deze omgeving best. Door de verstoring van het openbaar vervoer kunnen reizigers ook alternatieven zoeken, zoals een taxi. Ook bij De Lijn wordt hinder verwacht en is een aangepaste dienstverlening van kracht.

Mivb metrolijn 2 en 6
MIVB

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.