Weike Duitser

“Mensen zijn altijd verbaasd als ze een vrouw achter het stuur van een taxi zien”

Weike Duitser

Weilke Duister rijdt al enkele jaren taxi bij V-taks in Gent. Ze doet haar job enorm graag. Ze is een van de weinige vrouwelijke taxichauffeurs in de Arteveldestad.

Weilke is afkomstig uit Nederland, maar woont al 33 jaar in het Gentse. Enkele jaren terug besloot ze taxichauffeur te worden. “Ik koos meteen voor de grootste taximaatschappij in Gent. Er waren daar enkele vacatures. Ik kreeg een opleiding, deed de nodige testen en werd aangenomen. Ik heb de afgelopen jaren veel geleerd en leer nog elke dag bij. Ervaring heb je wel nodig in onze sector om met alle klanten om te kunnen gaan en mensen via de kortste weg snel op hun bestemming te krijgen.”

Opstaan

Weilke begint haar dag steeds vroeg en staat altijd ruim van te voren op. “Ik begin de dag in alle rust met een kop koffie. Ik lees wat en doe wat oefeningen voor ik aan mijn dagtaak begin. Ik ga zeker niet meteen aan het werk na het ontwaken.”

Rustige rijstijl

Weilke doet haar job heel graag in de overwegend mannelijke taxiwereld. “Mensen zijn altijd wat verbaasd als ze een vrouw achter het stuur van een taxi zien. Ik probeer in het verkeer heel hoffelijk te zijn en de andere weggebruikers steeds zachtjes te naderen. Ik rijd liefst niet te dicht op anderen om het rustig te houden in het verkeer.”

Vier dagen

Weilke rijdt momenteel vier dagen per week met de taxi. “Je moet overwegen wat je aankan”, zegt Weilke. “Het fulltime rooster is te zwaar naast de andere dingen die ik doe. In die 4 dagen per week ben je toch voor 40 uur in de wagen. Van een dag blijft niet veel meer over en je weet nooit exact wanneer je laatste rit eindigt.”

Mooie job

Voor Weilke is het een zeer mooie job. “Na deze dagen is het altijd of je in een andere wereld ontwaakt. Het is een mooie job voor mij en ik hoop nog veel mensen te vervoeren en te helpen en soms ook een luisterend oor te zijn. Zo kun je het wel vergelijken met het leven. We zijn allen onderweg, letterlijk en figuurlijk.”

Weilke Duister

Weilke Duister

Taxi sfeerbeeld

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.