Joke Adyns

Burn-outcoach Joke: “Zorg dat je plezier in je werk blijft hebben”

Joke Adyns

Hoe kunnen taxichauffeurs de job volhouden? Hoe kunnen ze plezier in hun werk houden? We praten met burn-outcoach Joke Adins uit Kortrijk. Haar ultieme tip: zorg dat je plezier in je werk blijft houden. En let ook op je bioritme.

Hoe zwaar is de job van taxichauffeur?

“Het is een zeer uitdagende en concurrentiële job. Het is een job die niet te onderschatten valt, zeker gezien aan welke prijzen ze moeten werken. Ook de werkuren spelen een rol, zeker op het vlak van bioritme en stressgehalte. Taxichauffeurs kunnen een hoge gevoeligheid hebben aan uitval door uitputting, stress en een teveel aan prikkels.”

Taxichauffeur is een knelpuntberoep. Heeft nog tips om de job zo lang mogelijk vol te houden?

“Ze moeten blijvend opzoek gaan naar plezier in hun job. Ze moeten grenzen stellen en goed waken over zichzelf. De uren waarop taxichauffeurs moeten werken zijn best pittig. Hoe zit het met mijn bioritme? Als je een avondmens bent en je moet alle ochtendshiften doen, dan gaat dat niet goedkomen. Als je een ochtendmens bent en je moet elke nacht werken, dan ben je elke dag een schuld aan het inwerken op je bioritme. Je slaap- en waakritme is genetisch bepaald. Het bioritme bepaalt je hormoonhuishouding, je warmte, je stresslevel…. Als een taxichauffeur elke dag tegen zijn bioritme werkt is die veel vatbaarder voor burn-out.”

Hoe weet je welk bioritme je hebt?

“Luister naar je lichaam. Meet je energieniveau ‘s morgens, ‘s middags en ‘s avonds op een schaal van 10. Heb ik er ‘s morgens zin om erin te vliegen? Dan ben je hoogst waarschijnlijk een ochtendtype. Sommige mensen komen maar goed op gang vanaf 10 à 11 uur. Dat is hormonaal bepaald.”

Heb je nog slaaptips?

“Als je in een shift zit die niet zo compatibel is, zorg dan wel dat je goed slaapt. Houd de telefoon uit je slaapkamer. Probeer twee uur voor het slapengaan het blauwe licht van de smartphone te mijden. Eet geen zwaar voedsel tot enkele uren voor het slapengaan, anders vraagt het veel energie.”

Joke, kan je nog iets over jezelf vertellen ? Wie ben je?

Ik ben Joke Adins, bezielster van JA!, met een passie voor mensen. Mijn hart gaat sneller kloppen als ik groei en veerkracht mag faciliteren. Hoe puur is het om je terug te verbinden met je zielsverlangens?  Hoe mooi is het om je bevlogenheid in te zetten voor meer levenskwaliteit.

Welke trainingen geef je?

Als trainer geef ik talrijke opleidingen in bedrijven om preventief in te zetten op meer veerkracht, als antidote tegen burn-out. Daarnaast geef ik als Stress & Burn-Out Expert  de opleiding tot Stress & Burn-Out coach bij YourCoach te Gent. Als coach werk ik als stress & burn-out expert en business coach. Het is deze combinatie die maakt dat ik een uitgebreide kennis heb opgebouwd in het interactief coachen en helpen van mensen die op zoek zijn naar meer energie & veerkracht.

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.