Greet Meskens

“Stress verminderen door op je ademhaling te letten”

Greet Meskens

Er bestaan heel wat technieken om stress door het drukke verkeer te verminderen. De belangrijkste is ongetwijfeld om je ademhaling letten. We praten met Greet Meskens, Erkend Stress-Burnoutcoach, gevestigd in het Hageland.

Wat veroorzaakt stress bij taxichauffeurs?

“De onvoorspelbaarheid en onduidelijkheid zijn twee belangrijke factoren die stress kunnen veroorzaken. Een taxichauffeur weet niet altijd hoe zijn dag eruit ziet, op voorhand. Die kan veel onverwachte situaties meemaken, waardoor er stresspieken kunnen zijn. De concurrentie speelt ook een rol. Taxichauffeurs hebben moeten vechten voor een plek. Die onzekerheid creëert veel stress. Mensen die agressief zijn, veroorzaken ook veel stress. Je bent niet altijd als taxichauffeur opgeleid om daarmee om te gaan. Ze krijgen veel met stress te maken.”

Hoe kunnen ze ermee omgaan?

“Ademhaling is een van de belangrijkste zaken om met stress. Dat klinkt simpel. Rustig blijven en blijven ademen is de eerste manier om te gaan met stress. Er bestaan veel technieken. Een eenvoudige techniek is: vier keer inademen, vier keer de adem vasthouden en uitademen. Dit ongeveer 2 minuten volhouden. Het heet “tactical breathing”.

Er is ook agressie in het verkeer. Hoe ga je daarmee om?

“Als iemand je begint uit te schelden, gaat je adrenaline omhoog. Je spieren spannen op en er volgt een stressreactie. Je probeert best rationeel te blijven en niet in je emotie te gaan. De ademhaling is belangrijk om terug bij je ratio te komen. Ga vooral niet mee in de emotie van de anderen. Het is belangrijk om te focussen op de dingen waar je invloed op hebt. Naast ademhaling is dat bewegen, sociaal zijn, voeding, meditatie, het van je afschrijven en je grenzen bewaken. Taxichauffeurs hebben veel competenties tegelijkertijd nodig.”

Bestaat er een tool om te testen hoeveel stress ik heb?

“Er bestaat een tool online om te testen hoeveel stress je hebt. Signalen daarvan zijn veel hartkloppingen en trillende vingers. Het gaat om de Burnout Assessment Tool

Sommige taxichauffeurs kampen met slaaptekort. Wat is het gevolg?

“Je brein gaat minder goed werken. Je hebt een breinmist waardoor je al eens fout rijdt. Mensen gaat twijfelen. Kan ik je job wel?”

Hoe kunnen leidinggevenden hun taxichauffeurs meer energie geven?

“Mensen haken af door het gebrek aan erkenning. Sommige bazen zeggen misschien dat je te weinig ritten doet. Geef positieve erkenning. Die erkenning is belangrijk. Kijk ook naar de werkload. Hebben de chauffeurs genoeg autonomie? Is er een team? Connecteren die buiten het werk? Verbind je mensen. Zorg dat er geen onderlinge concurrentie is. Zo kan je je mensen houden.”

Kan je nog iets over jezelf vertellen?

“Meer dan twintig jaar werk ik samen met en voor mensen rond persoonlijke ontwikkeling. Mijn passie ligt in het uitdagen van mensen om op die manier hun doel te bereiken. Ik geloof steevast in het stellen van concrete doelen en een dagelijkse attitude om ze te bereiken. Zelf reduceer ik mijn stress door een paar keer per week te gaan zwemmen en te wandelen. Dat creëert de nodige buffer om met stress om te gaan.

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.