Laadpaal, laden, elektrisch rijden

Inspirerend Congres Laadinfra op dinsdag 17 januari in Brussels Expo

Foto: Nico, TankPro

Op dinsdag 17 januari vindt het Congres Laadinfra plaats op het Autosalon in Brussels Expo. Het congres probeert antwoorden te vinden op de centrale vraag of de Belgische laadinfrastructuur klaar is voor de elektrische auto. Voor onder meer taxibedrijven die hun wagenpark willen elektrificeren wordt dit  ongetwijfeld een boeiende en inspirerende dag. 

Hoeveel laadpalen moet België bijbouwen wil het de Europese doelstelling op gebied van CO2 halen? Uit onderzoek blijkt dat één laadpunt per tien elektrische auto’s een minimum is. Als je verwacht dat er tegen 2030 één miljoen elektrische auto’s rondrijden in België, dan wordt het een hele klus om tegen die tijd 100.000 laadpalen te hebben. Maar kan het energienet de resulterende vraagexplosie wel aan? En zijn het distributienet en de laadinfrastructuur opgewassen tegen de grote vraag naar elektrische kilometers? Het Congres Laadinfra probeert alvast antwoorden te vinden op deze vragen.

Inspirerende sessies

Met deze en andere vragen gaat het congres zowel plenair als in verschillende break out-sessies uiteen. Er komen tal van thema’s aan bod, zoals zero emissie, de uitbouw van laadinfrastructuur, strategie, geleerde lessen, modaliteiten en de toekomst. Onder leiding van VRT-nieuwsanker Wim de Vilder gaan onder meer Vlaams minister Lydia Peeters en Brussels minister Alain Maron met elkaar in debat over tal van vragen: hoe ver staan de gewesten met hun doelstellingen onder meer betreffende laadinfrastructuur? En wat is de haalbaarheid van deze doelstellingen? Wat zijn de overeenkomsten en verschillen tussen de gewesten? Het gehele hoofdprogramma is zowel in het Nederlands als in het Frans te volgen. Het congres kan zowel fysiek als online worden bijgewoond.

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.