Ornella Sestu

Psychologe Ornella: “Ik zie soms mensen die slaapmedicatie nemen alsof het snoepjes zijn”

Ornella Sestu

Taxichauffeurs werken vaak in wisselende shiften. Dat zorgt voor uitdagingen voor hun slaapritme. We praten met Ornella Sestu van Stemina-praktijk voor psychologie, welzijn en coaching. Zij werkt reeds 10 jaar als klinisch psycholoog met onder meer slaapmoeilijkheden.

Dag Ornella, kan je wat tips geven voor taxichauffeurs om vlot in slaap te geraken?

“Ritme en regelmaat zijn heel belangrijk. Bouw een goede slaaphygiëne op. Probeer op een vast uur te gaan slapen en op een vast uur op te staan. Streef ernaar dat je slaappatroon zo regelmatig mogelijk is.”

Hoe gaan we best om met wisselende shiften?

“Doe niet te veel nachtposten na elkaar. Want je bioritme geraakt verstoord. Vermijd te veel wisselende diensten. Als je dan toch wisselende diensten hebt, kies dan liever voor shiften die van de dag naar de avond en van de avond naar de nacht verschuiven. Anders ga je helemaal tegen je slaapritme in.”

Veel nachtwerkers doen al eens een powernap om wakker te blijven. Hoe sta jij daar tegenover?

“Voor mensen die tijdens de nacht werken is het ook interessant om al een powernap voor het werk te doen. Een kort dutje dus. Dan heb je al wat recuperatie gehad. Als je overdag werkt, doe dan geen dutjes na 15 uur. Want dan kom je eigenlijk al te dicht tegen de avond. En ben je later misschien niet meer te moe om te slapen. Vermijd dutjes overdag. Maar als je ze toch nodig hebt, zet dan een wekker. Slaap dan hooguit een half uur. En zeker geen twee uur na elkaar want dan geraak je in een diepe slaap. Dan ga je slaapdronken wakker worden.

Velen drinken koffie om wakker te blijven. Is dat OK?

“Je kan de slaapdruk dempen door koffie te drinken. Als je koffie drinkt, piekt je energieniveau een uur later. Dat blijft zeker 5 tot 7 uur in het bloed zitten. Nadien volgt een koffiecrash en daalt je energieniveau. Wees je daar bewust van.”

Hoe sluiten de taxichauffeurs dan best hun nachtdienst af?

“Wie ’s nachts aan het werk is, eet best lichte maaltijden. Als je nachtdienst hebt gedaan, moet je ook je voeding aanpassen. Eet dan niet om 6 uur ‘ s morgens.  Dan gaat je spijsverteringsstelsel hard moeten werken. Daardoor zal je veel moeilijker in slaap geraken. Sluit beter de nachtdienst af met een licht ontbijt. De gemiddelde mens heeft 7 tot 9 uur slaap nodig. Als je tijdens de nacht gewerkt heb, kom je niet aan die 8 uur. Belangrijk is toch dat je minimum 6 uur slaap hebt gehad.”

Het opkomend daglicht is niet bevorderlijk om in slaap te geraken. Hoe gaan we hier best mee om?

“Zet een zonnebril op zodat je zo weinig mogelijk daglicht mee krijgt. Dan ga je makkelijker kunnen slapen. Hoe meer de lichtinval er is, hoe moeilijker je zal kunnen slapen. Laat je GSM met rust anders krijg je te veel prikkels. Probeer de reistijd van en naar het werk te beperken, zodat het niet nog meer ballast geeft. Als je nachtdienst gehad hebt, doe dan zeker geen boodschappen. Dat is overprikkelend.”

Sommige mensen drinken nog snel wat alcohol of nemen medicatie om in te slapen. Welke impact heeft dat?

“Drink geen alcohol om in te slapen want dan gaat de kwaliteit van de slaap achteruit. Vermijd zoveel mogelijk slaapmedicatie. Een hoge dosis medicatie maakt het probleem mogelijk erger, de kans op afhankelijkheid bij slaapmedicatie mag zeker niet onderschat worden. Ik zie soms mensen die slaapmedicatie nemen alsof het snoepjes zijn.”

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.