Bier, proosten, café. Foto: iStock / Dragen Zigic

Gentse taxisector ziet lucratieve eindejaarsfestiviteiten wegvallen

Bier, proosten, café. Foto: iStock / Dragen Zigic

De taxisector in Gent spreekt van een financiële ramp door de schrapping van de Winterfeesten. “Dit is een serieuze opdoffer en komt bovenop de problemen die er al zijn. Winterfeesten zijn normaal tot vijf keer lucratiever dan Gentse Feesten.”

De stad Gent heeft een hele reeks eindejaarsevenementen geschrapt wegens de stijgende coronacijfers. Het gaat om onder andere de Gentse Winterfeesten, het oudejaarsvuurwerk en de nieuwjaarsdrink. In plaats van de volledige Winterfeesten zal er wel een ijspiste zijn met winterbar. Die kunnen afgesloten worden, om te controleren op de coronapas. Maar dat zal voor de Gentse taxichauffeurs zeker niet het gemis van de Winterfeesten compenseren.

70 procent omzetverlies

“Dit is een serieuze opdoffer”, vertelt Mohamed Omer van Gentse Taxi. “Momenteel zijn er amper buitenlandse toeristen en dus hebben we al minder werk. Door het schrappen van de Winterfeesten gaan ook de lokale mensen niet meer buiten komen. Dit betekent voor ons een financiële ramp.” Omer ziet de eindejaarsperiode somber tegemoet. “Voor taxichauffeurs zullen de gevolgen verschillend zijn. Zelf vervoer ik vooral particulieren en vrees ik dat mijn omzetverlies zo’n 70 procent zal bedragen.”

Gentse Taxi heeft vijf chauffeurs en voor hen breken moeilijke tijden terug aan. “De tegenslagen blijven zichzelf maar opvolgen”, vertelt Omer. “We hebben al een moeilijk anderhalf jaar achter de rug en hoopten dat de Winterfeesten een klein extraatje zouden betekenen. Dat zit er dus al niet meer in. De restaurants, cafés en dancings zijn gelukkig nog geopend, maar voor hoelang nog? Vlamingen gebruiken vooral de taxi als ze een glas hebben gedronken, die mogelijkheid krijgen ze binnenkort misschien niet meer.”

Lastig voor jonge ondernemers

Ook taxichauffeur Willy Dossche spreekt van een financiële ramp. “En dan denk ik vooral aan de jongere taxichauffeurs die nog heel veel kosten hebben. Zij moeten momenteel absoluut geholpen worden. Financieel is dit voor mij ook niet gemakkelijk, maar ik zal er uiteindelijk wel bovenop komen. Het zijn jonge ondernemers, zowel in de taxi- als in de horecasector, die het moeilijk hebben en steun nodig hebben vanuit de regering.”

Dossche vreest echter dat het moeilijkste nog niet achter de rug is. “Ik vrees dat we binnenkort in een nieuwe lockdown gaan zitten en dat dan alles op zijn gat ligt. Zelf ga ik het eindejaar met mijn familie doorbrengen en hopen dat 2021 zo snel mogelijk achter de rug is.”

Sneller een taxi dan in de zomer

Ook taxichauffeur Joeri Cools zal het de komende eindejaarsperiode met minder inkomsten moeten doen. “De afgelasting van de Winterfeesten was zeer slecht nieuws. De Winterfeesten zijn voor taxichauffeurs vijf keer zo winstgevend dan de Gentse Feesten. Niet alleen duurt het evenement vier keer zo lang, het is bovendien kouder waardoor mensen sneller de taxi nemen dan tijdens de zomer.” Hij verwacht dan ook een serieuze terugval. “De meeste chauffeurs waren de laatste tijd teruggekrabbeld naar 50 procent van hun omzet, maar door deze afgelasting zal dat terug op 20 à 30 procent zitten.”

Volgens Cools had het stadsbestuur het evenement niet moeten annuleren. “Tijdens het Lichtfestival is er veel misgelopen en zijn er te veel mensen op een te kleine ruimte samengekomen. Het stadsbestuur vreesde hetzelfde scenario voor de Winterfeesten en heeft daarom deze drastische beslissing genomen. Ze hadden ook gewoon het lichtfestival beter kunnen organiseren en dan ook de Winterfeesten gewoon laten plaatsvinden. We gaan terug een lange tijd verder moeten doen zonder perspectief.”

Auteur: Amaury Michaux

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.