Daklicht. Foto: ProMedia

Minister Peeters schaft 15 minuten-regel voor taxi’s af

Daklicht. Foto: ProMedia

De Vlaamse regering heeft op voordracht van minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) haar principiële goedkeuring gegeven om de 15 minuten-regeling voor taxi’s af te schaffen.

De minister verduidelijk haar beslissing. “Deze regeling hield in dat wanneer een klant een taxi zou bestellen, deze de klant niet mag oppikken binnen de 15 minuten na bestelling en de klant zou moeten blijven wachten”, zegt minister Lydia Peeters (Open Vld). “De opzet van deze regeling was om een afscherming te doen van de bestaande taxisector die Brussels Airport in Zaventem bedient, maar in de praktijk was dit geldig voor heel Vlaanderen. Aan deze regeling maak ik nu een einde.”

Peeters kondigde eind januari al aan dat ze deze stap wilde zetten. “In de nieuwe reglementering was opgenomen dat wanneer je een taxi bestelt, je niet mag instappen als die sneller dan 15 minuten na je bestelling bij je aankomt. De klant blijft zo letterlijk en figuurlijk in de kou staan en het is bovendien onveilig. Daarom heb ik dit besluit bijgestuurd, iets waarvoor duidelijke steun was in het Vlaams parlement.”

Klant staat centraal

Haar administratie heeft het nodige gedaan op het vlak van een wijzigingsbesluit, waarbij nog een aantal andere zaken wordt meegenomen. Op vrijdag 29 mei werd dit principieel goedgekeurd binnen de Vlaamse regering. Hierna volgt nog het advies van de MORA (Mobiliteitsraad van Vlaanderen) en daarna wordt er een advies gevraagd aan de Raad van State, waarna het voor definitieve goedkeuring kan voorgelegd worden aan de Vlaamse regering.

“Ik heb besprekingen gehad met verschillende actoren in de sector en daaruit kon ik opmaken dat niet iedereen hiermee gelukkig is”, zegt Lydia Peeters. “Maar voor mij staat de klant absoluut centraal. Het is erg belangrijk dat alle aanbieders op dezelfde manier met elkaar kunnen concurreren. De afschaffing van de 15 minuten-regel gaat enkel over bestelde ritten via een app, website of telefoon. Rond de standplaatsen, en ook bij de Brussels Airport in Zaventem, blijft de perimeter behouden zodat reizigers daar nog altijd zelf kunnen kiezen hoe ze zich willen verplaatsen.”

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.