Daklicht. Foto: ProMedia

15 minuten-regel taxi’s definitief geschrapt

Daklicht. Foto: ProMedia

De Vlaamse regering heeft de regel geschrapt dat er minstens 15 minuten moet worden gewacht op een bestelde taxi. Dat meldt Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters op haar website.

Deze regel stond in het nieuwe Vlaamse taxidecreet dat per 1 januari van dit jaar van kracht is geworden. De regel was aanvankelijk alleen bedoeld voor de regio rond Brussels Airport, om daar de taxisector te beschermen tegen Uber. Zo wordt daar een onderscheid gemaakt tussen standplaatstaxi’s en straattaxi’s.

Klant in de kou

In de praktijk was overal in Vlaanderen van toepassing, hetgeen volgens Peeters ongewenste neveneffecten in de hand werkte. Doordat je enkel na vijftien minuten in mocht stappen, moesten klanten letterlijk dat kwartier wachten. “De klant blijft zo letterlijk en figuurlijk in de kou staan en het is bovendien nog eens onveilig. Daarom heb ik dit besluit bijgestuurd, waarvoor er duidelijke steun was in het Vlaams parlement. De klant moet centraal staan, daarom deze aanpassing”, verklaart de minister.

De afschaffing van de 15 minuten-regel gaat enkel over bestelde ritten via een app, website of telefoon. Rond de standplaatsen en ook bij Brussels Airport in Zaventem blijft de regel van de perimeter behouden dat enkel vergunninghouders hier reizigers die geen rit besteld hebben mogen oppikken.

Nu definitief

Peeters had al eerder dit jaar aangekondigd de 15 minuten-regel te willen schrappen, maar dit besluit moest eerst nog voorgelegd worden aan Mobiliteitsraad van Vlaanderen (MORA) en de Raad van State, alvorens de Vlaamse regering het besluit definitief kan goedkeuren. Dat is nu dus gebeurd.

Auteur: Jerom Rozendaal

Jerom Rozendaal is als freelance redacteur verbonden aan TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.