Taxi Gent. Foto: Stad Gent

Gent gaat handhaven op Chiron-plicht en tarievenkaart

Taxi Gent. Foto: Stad Gent (op aanvraag)

Gent gaat met ingang van 2021 handhaven op de plicht van taxibedrijven om met de Chiron-database verbonden te zijn. Men gaat ook toezien op aanwezigheid van de tarievenkaart. Het stadsbestuur constateerde dit jaar veel inbreuken op beide wetten, maar de politie trad vooralsnog waarschuwend op.

In een begeleidend schrijven aan de Gentse taxiondernemers constateert het stadsbestuur dat de Chiron-plicht slecht nageleefd wordt. Na diverse controles van de politie werd vastgesteld dat amper de helft van de Chiron-plichtige exploitanten ook daadwerkelijk de connectie gemaakt had.

Privacyprotocollen nagenoeg klaar

Sinds 1 november moeten taxibedrijven, die vallen onder het taxidecreet 2020, in verbinding staan met overheidsdatabase Chiron voor het realtime doorgeven van ritgegevens. Tot op heden werd er op deze plicht niet gehandhaafd, omdat de overheid nog bezig was om de privacyprotocollen uit te werken.

Dit laatste is inmiddels nagenoeg achter de rug. “De protocollen liggen op tafel en dienen nog ondertekend te worden”, vertelt een woordvoerder van de dienst mobiliteit van de stad Gent. “Dit was de reden dat de politie tot op heden geen boete kon uitschrijven en het hield bij een waarschuwing.”

Onwetendheid over tarievenkaart

Ook werden er tijdens politiecontroles in Gent veel inbreuken vastgesteld op de tarievenkaart. Deze moet aangebracht worden op de zijruit rechtsachter. “Ervaring leert dat het daarbij vooral gaat om onwetendheid. Vandaar dat hier ook gekozen wordt om eerst te sensibiliseren”, vertelt de woordvoerder. Zij voegt eraan toe: “Verbaliseren is hier wel reeds mogelijk, maar er wordt afgewacht tot begin 2021 om de bestuurders de kans te geven zich in regel te stellen.”

Auteur: Jerom Rozendaal

Jerom Rozendaal is als freelance redacteur verbonden aan TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.