Uber-chauffeurs protesteren in Brussel tegen boetebeleid

Ruim honderd Uber-chauffeurs hebben zich vrijdag in het centrum van Brussel verzameld. Ze protesteerden tegen de strengere handhaving van de VVB-regelgeving die onder andere het gebruik van smartphones voor het aannemen van opdrachten verbiedt.

De menigte verzamelde zich om 10.00 uur in de Pachecolaan in het centrum van Brussel en trok vervolgens in een stoet naar het kabinet van Rudi Vervoort, minister-president van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Een kleine delegatie werd hier toegelaten tot het kabinet voor een overleg.

Alles verliep zoals eerder die dag voorspeld aan TaxiPro door Fernando Redondo van de Association Belge des Chauffeurs Limousine (ABCL). Deze organisatie vertegenwoordigt de Uber-chauffeurs die volgens Redondo zo’n 2.000 man sterk zijn in Brussel. Sinds Brussel de regels aanscherpte en handhaaft leven deze chauffeurs in onzekerheid en vrezen boetes en de inbeslagname van hun voertuigen.

Strengere handhaving regelgeving uit 1995

De consternatie is het gevolg van het besluit van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest om strenger te handhaven op de VVB-regels die dateren van 1995. Hierbij zou onder andere het gebruik van GSM’s verboden zijn bij de uitvoering van het werk en het aannemen van opdrachten.

Inmiddels werkt het ministerie ook aan een hervorming van de taxiwetten om zo onder andere de concurrentie tussen taxibedrijven en platforms zoals Uber beter te reguleren. De vertegenwoordigers van de Uber-chauffeurs willen graag meepraten over de nieuwe wet. Tot deze wetgeving een feit is, pleiten de demonstranten ervoor om de controles te staken en uitgeschreven boetes kwijt te schelden.

Auteur: Jerom Rozendaal

Jerom Rozendaal is als freelance redacteur verbonden aan TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.