Genker Taxi Centrale

Mondmaskerplicht vervalt helemaal

Genker Taxi Centrale verplicht mondmaskers / foto gekregen van Genker Taxi Centrale.

Sinds maandag zijn mondmaskers niet meer verplicht op het openbaar vervoer. Ook in de taxisector lijken ze niet meer nodig te zijn. Een mondmasker aan een klant verplichten is al niet meer mogelijk. Veel taximaatschappijen schaffen de mondmaskerplicht in de taxi’s af.  

Voor de vakbonden vervallen de mondmaskers in de taxi, nu ze op het openbaar vervoer zijn verdwenen. “Ook wat ons betreft lijkt het evident dat de verplichting voor het dragen van een mondmasker in de taxi komt te vervallen daar het zelfs op het openbaar vervoer niet meer verplicht is”, zegt Yves Toutenel van het ACV. “Het staat de chauffeur uiteraard vrij om indien hij hier zich niet goed bij voelt nog steeds een mondmasker te gebruiken, maar ik denk dat dit in de praktijk niet veel zal voorkomen. Het verplichten aan de klant is echter niet meer mogelijk. Het zal belangrijk zijn om dit naar de toekomst toe van nabij op te volgen om snel te kunnen schakelen bij een mogelijks nieuwe uitbraak.”

Mondmasker overbodig

Vakbondsman Erik Maes van het Federaal Secretariaat BTB Wegvervoer & Logistiek vindt mondmaskers ook overbodig geworden in een taxi. “Nu de mondmaskerplicht op het openbaar vervoer is komen te vervallen, lijkt het mij de evidentie dat de chauffeur of het bedrijf in samenspraak met zijn chauffeurs nu zelf beslist of hij/zij al dan niet een mondmasker draagt in het voertuig. Men kan de passagiers in ieder geval niet meer verplichten er een te dragen.” Pierre Steenberghen van taxifederatie GTL sluit zich aan bij de meningen van Erik en Yves. “Verder denk ik dat de chauffeurs, zoals de bevolking in het algemeen, bepaalde reflexen op het vlak van hygiëne en verluchting van het voertuig zullen behouden.”

Geen verplichting meer

Verschillende taximaatschappijen delen de meningen. “Ik deel de mening van Yves”, zegt Koen Van Oorschot, zaakvoerder van Antwerp-Tax. “De mondmaskers zijn reeds langer verdwenen in de taxi’s. Het is facultatief voor onze vervoerders.” Martijn Steenhaut, zaakvoerder van de Gentse taxi-maatschappij V-Tax (onderdeel van Huur een Stuur) denkt er eveneens zo over. “We zien in de praktijk dat er veel klanten zijn die, wanneer een chauffeur nog een masker draagt, zelf de chauffeur laten weten dat ze het mogen afzetten. Nu het laatste verbod is afgeschaft, is het voor onze chauffeurs niet meer verplicht om deze te dragen. Uiteraard staat het hen vrij om dat wel nog te doen. Ook vragen we de chauffeurs om een masker te dragen als de klant dit zou vragen. We kunnen dit juridisch echter niet afdwingen, dus zijn we aangewezen op de medewerking van de chauffeurs en omgekeerd van de klanten als de chauffeur dit zou wensen.”

Onderwerpen:

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.