Tesla

Tesla stelt snelladers open

Beeld supercharger Tesla / beeld gekregen van Tesla

Tesla heeft sinds kort beslist om zijn eigen Belgisch netwerk van snelladers open te stellen voor alle automerken. Taxibedrijven, die met elektrische wagens rond rijden, hebben nu meer oplaadmogelijkheden, vooral op drukke gebruiksassen.  

Sinds kort kunnen bestuurders van elektrische auto’s van andere merken hun batterij snel opladen bij Tesla. Tesla heeft negen van de veertien snellaadstations in België opengesteld voor andere merken. Volgens Jochen De Smet, voorzitter van de sectorfederatie van bedrijven rond elektromobiliteit EV Belgium, is dat een goede zaak voor de taxisector. “Het kan wel van belang zijn voor taxi’s die naar de luchthaven van Zaventem moeten rijden”, zegt De Smet. “Tesla ligt er middenin. Na de servicebeurt kan de taxi er 15 minuten stoppen en van de snelladers van Tesla gebruik maken. Dan kan de taxichauffeur voor de rest van de dag alles mooi afronden.”

Veel voordelen

De Smet ziet veel voordelen. “Het voordeel is dat er nu veel meer snelladers komen”, zegt hij. “Het is alvast een barrière minder om mensen te overtuigen om een elektrische wagen te nemen. De EV-rijder zal veel meer comfort krijgen. Vooral de lange afstand EV-rijder zal veel meer comfort krijgen, als die op reis gaat. Je zal zonder problemen 300 à 400 kilometer per dag kunnen rijden, wat nu niet het geval is. Hoe sneller ze geladen zijn, hoe beter. Om lokaal te rijden in de steden denk ik niet dat Tesla daar snel een antwoord zal op bieden. Maar dat kan altijd veranderen in de toekomst.”

Kaart

Tesla heeft een handige kaart ontwikkeld waarop je kan zien welke locaties er open zijn gesteld voor niet-Tesla’s. “De Supercharger Zaventem is een locatie die nog niet is opengesteld voor niet-Tesla’s. Met een elektrische auto – van welk merk dan ook – is het met behulp van snelladers (van welke aanbieder dan ook) al jarenlang prima mogelijk om honderden kilometers op een dag te rijden. Sommige auto’s komen verder dan andere, sommigen laden sneller dan andere, maar om te stellen dat je nu niet 300 à 400 km kan rijden met een elektrische auto is onjuist”, klinkt het bij Tesla.

Grootste uitbater

Daarmee wordt Tesla de grootste uitbater van snelladers in ons land. Tesla heeft 141 laadpunten, waarvan 58 in Vlaanderen. Ze beschikken over een zeer hoge maximumlaadsnelheid tot 250 kilowatt. Daarmee kan een elektrische wagen al binnen de 10 tot 20 minuten opgeladen worden. Daardoor krijgen ze mogelijk een extra rijbereik van enkele honderden kilometers. Een gewone openbare laadpaal heeft maar een gemiddelde maximumlaadsnelheid van 22 kilowatt. Tesla-rijders betalen wel een lagere prijs per kilowattuur. Niet-Tesla-rijders betalen wel iets meer om gebruik te maken van de snelladers.

Onderwerpen: ,

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.