Passagiers touringcar. Foto: iStock / acambium64

Autocarbedrijven gaan samenwerken met Gentse hotels

De Gentse hotels en de autocarsector gaan onderling samenwerken om meer binnenlandse toeristen naar Gent te halen. De bedoeling is om de Belgen hun eigen land te laten ontdekken. Ook wil men de ecologische voordelen van vervoer per touringcar mee benutten.

Op het reisplatform Busfan.be staan normaal gezien verschillende busreizen gegroepeerd, vaak naar het buitenland. Nu proberen de initiatiefnemers ook meer binnenlandse reizen per bus te promoten, en meer bepaald naar Gent. Het gaat om citytrips in eigen land, met overnachting. Elke autocarondernemer heeft zijn eigen citytrip.

De autocarondernemers hebben goede prijzen onderhandeld met de hotels, zegt Inge Buytaert van de Beroepsvereniging van Autobus- en Autocarondernemers Vlaanderen (BAAV). “Tijdens de reis is er vaak ook een gids aanwezig, wat toch een meerwaarde is. Een heel verschil met wanneer je alles individueel gaat bezoeken, met een smartphone.”

Ecologische voordelen

Volgens Buytaert heeft de autocar ook ecologische voordelen. “Het is niet de bedoeling om met de bus in het stadscentrum te rijden. Een autocar is goed voor het klimaat en vervangt dertig auto’s. Bij een annulering wordt de prijs terugbetaald. Een autocar is veel veiliger in het verkeer dan een gewone auto. Er is ook een groepsgevoel. En in groep beleef je altijd meer omdat je ervaringen kunt delen.”

De reizen gebeuren steeds met respect voor de coronaregels, zoals mondmaskerplicht, ventilatie in de bus en ontsmetting na iedere reis. “De veiligheidsprotocols zijn zo streng dat je in een autocar veel veiliger zit dan je in een gewone auto met twee koppels zou zitten”, zegt Inge Buytaert.

Najaar

De initiatiefnemers realiseren zich overigens dat de zomer wat kort dag is om hun samenwerking in te vullen. Het project richt zich daarom vooral naar het najaar. Dan valt er heel wat te beleven in Gent, zoals het lichtfestival en de winterfeesten. Momenteel zijn er nog geen boekingen. In België zijn er zo’n 200 bedrijven met 2.926 autocars en 3.832 chauffeurs.

Lees ook:

Auteur: Matthias Vanheerentals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.