Autocar, touringcar

Autocarsector verwacht pas in laatste deel 2021 herstel van 50 procent

Touringcar. Bron: iStock / Evkaz (onbeperkt gebruik)

Hoewel de reisbeperkingen enkele weken geleden in grote mate werden opgeheven, ervaren autocarondernemers in de praktijk veel obstakels voor herstel van de markt. Autocarfederatie FBAA schat dat pas in het laatste trimester van dit jaar de activiteitsgraad op 50 procent van het precorona-niveau ligt.

“Ondanks het enthousiasme van vele ondernemers en chauffeurs om in te zetten op de relance, worden er in de praktijk toch heel wat obstakels ervaren”, klinkt het bij autocarfederatie FBAA.

Woordvoerder Kim Taylor laat weten dat er sinds april een stijgende interesse is van het publiek voor autocarreizen. Het aantal bezoekers op de website Busfan, die de reizen van de Belgische autocarondernemingen oplijst, zit in een sterk stijgende lijn.

Onzekerheid en angst voor corona-uitbraken

Deze interesse van het publiek vertaalt zich in een zeer langzame heropstart van het werk, vooral in binnenlandse reizen. Voor buitenlandse reizen lijkt de situatie zelfs achteruit te gaan. Onzekerheid in verband met veranderende kleurcodes en angst voor de besmettelijke deltavariant weerhouden mensen ervan om reizen te boeken. FBAA ziet ook opnieuw wat annuleringen van opdrachten.

Ook recente corona-uitbraken in belangrijke vakantielanden en bij voor de autocar belangrijke doelgroepen – de jeugd – doen de interesse voor verre busreizen geen goed. Hierdoor kan er volgens FBAA dan ook zeker niet gesproken worden van een normalisering van het werk.

Langzaam herstel einde dit jaar

De autocarfederatie verwacht dan ook een zeer langzaam herstel en hoopt in het laatste trimester van 50 procent van het aantal reizen van een ‘normaal’ jaar te kunnen realiseren. Kim Taylor benadruk dat een aantal factoren van invloed zullen zijn op de relance van de autocarsector:

  • In welke mate zullen grotere evenementen in de buurlanden kunnen hernemen, zoals kerstmarkten in Duitsland en Frankrijk?
  • In welke mate zal het ‘incoming’ toerisme hernemen? Denk aan buitenlandse toeristen die landen in Brussel en Europa ontdekken per autocar.
  • In welke mate zullen de schoolreizen volgend schooljaar plaats vinden? Wordt dat hetzelfde volume als pre-corona?

Lees ook:

Onderwerpen: , ,

Auteur: Jerom Rozendaal

Jerom Rozendaal is als freelance redacteur verbonden aan TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.