Daklicht. Foto: ProMedia

Vlaamse regering trekt 100 miljoen euro uit voor crisiswaarborgen

Daklicht. Foto: ProMedia

Vlaams minister van Werk en Economie Hilde Crevits (CD&V) neemt extra maatregelen voor bedrijven die in financiële moeilijkheden geraken als gevolg van de coronacrisis. Het gaat onder andere om crisiswaarborgen voor overbruggingskredieten, het betrekken van de banken bij het overleg en een premie voor ondernemingen en zelfstandigen die getroffen worden door de coronamaatregelen. 

Er wordt 100 miljoen euro uitgetrokken voor crisiswaarborgen. Op die manier kunnen ondernemingen en zelfstandigen in deze crisisperiode ook voor bestaande schulden een overbruggingskrediet laten waarborgen door de Participatie Maatschappij Vlaanderen (PMV). “Deze maatregel komt bovenop de bestaande waarborgen voor investeringskredieten en werkkapitaal”, zegt Hilde Crevits. “Daarmee kunnen we al duizend leningen van 100.000 euro waarborgen die onder de 75 procent gewestwaarborg kunnen geplaatst worden.”

Hinderpremie mogelijk

Net als bij hinder door openbare werken, voorziet de Vlaamse regering in een premie voor ondernemingen en zelfstandigen die getroffen worden door de coronamaatregelen. “Dit moet zij die ernstig inkomensverlies hebben deels kunnen compenseren”, zegt Crevits. “De ondernemers die getroffen zijn door een volledige sluiting bekomen een eenmalige premie van 4.000 euro en als ze na 21 dagen hun zaak nog moeten sluiten een vergoeding van 160 euro per dag.”

Voor ondernemingen die in het weekend moeten sluiten is er een eenmalige premie van 2.000 euro en als ze na 21 dagen hun zaak nog moeten sluiten, krijgen ze een vergoeding van 160 euro per dag. Ondernemingen die ten gevolge van de crisis het moeilijk krijgen om de termijnen na te komen die voorzien zijn bij bepaalde subsidies van het Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO), kunnen met het agentschap in overleg gaan over de mogelijkheid van de verlenging van deze termijnen.

Bankenoverleg

Er zijn ook een aantal maatregelen in onderzoek. “Wij hebben formeel aan Febelfin (De Belgische federatie van de financiële sector) gevraagd om naar een nieuw bankenoverleg te organiseren”, zegt Crevits. “Het is de bedoeling om met de ondernemersorganisaties en de financiële sector een aantal afspraken te maken over impact van de crisis op de liquiditeit en de terugbetalingscapaciteit van de ondernemingen, particulieren en gezinnen. De banken zullen ook een contactpunt voor de ondernemingen opzetten.”

De minister werkt ook een voorstel uit voor een schaderegeling voor getroffen ondernemers die bijvoorbeeld werken met bederfbare producten of seizoenswaren, of in de reis- en evenementensector.  Voor deze vorm van bedrijfssteun zal de Europese Commissie ook de toelating moeten verlenen.

Brief aan Commissievoorzitter

De minister richt ook een brief aan de voorzitter van de Europese Commissie om soepelheid voor staatsteunregelingen te vragen en duidelijk te maken dat het voorgestelde ‘Corona response investment initiative’ voor Vlaanderen geen hefboom inhoudt om de crisis te milderen. “Het coronavirus raakt steeds meer verspreid in Vlaanderen”, zegt Crevits. “De gezondheid van iedereen staat voorop. Onze bedrijven ondervinden steeds meer impact. Om hen te ondersteunen en zoveel mogelijk te behoeden voor faillissementen nemen we extra maatregelen.”

Er wordt een waarborgbedrag van 100 miljoen euro voorzien om bedrijven die bij de bank aankloppen een overbruggingskrediet te verstrekken omdat ze schulden niet kunnen betalen. Daarnaast komt er een premie voor ondernemingen en zelfstandigen die getroffen worden door de coronamaatregelen. “Ik roep de bedrijven ook op om hun werknemers thuis te laten werken als dat kan of om in flexibele werktijden te voorzien en vanmiddag roepen we de Taskforce Corona terug samen,” aldus Crevits.

Onderwerpen:

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.