Veel minder ziekenvervoer door corona

BRUGGE/BEERNEM - Andre Vandenbrande uit Beernem. Zaakvoerder van het gelijknamige ziekenvervoer

Door de coronacrisis zeggen veel ziekenhuizen niet-dringende consultaties af. Ook worden de bezoeken sterk aan banden gelegd. Het ziekenvervoer in België lijdt daar serieus onder.

In het kader van de corona-pandemie heeft de overheid aan alle ziekenhuizen opgedragen om niet-dringende afspraken en opnames te annuleren. Alleen noodzakelijke onderzoeken en behandelingen vinden nog plaats. Heel wat ziekenhuizen passen ook de bezoekersregeling aan. Door de verstrengde maatregelen van de overheid is er sinds 14 maart bijvoorbeeld géén bezoek meer toegelaten in het UZ Leuven. Het kan niet anders dat dit een serieuze domper is voor het ziekenvervoer.

Helft van de capaciteit

Bij Ambulance Luc uit Kortrijk, een bedrijf dat ziekenvervoer aanbiedt aan hulpbehoevende patiënten, ondervinden ze grote gevolgen. “Er is inderdaad minder werk omdat er minder consultaties zijn. Een groot deel van ons werk bestaat uit consultatievervoer. We werken nu aan de helft van de capaciteit. Al blijven onze ambulances wel rijden. Gelukkig gaat het levensnoodzakelijk vervoer, zoals dialysevervoer, wel door. Ook chemo- of radiotherapie gaat lopen. We vinden wel dat de overheid weinig communiceert tegenover ziekenhuisvervoerders. We weten bijvoorbeeld niet of we coronapatiënten mogen vervoeren.”

Ook bij Zorgambulance DK uit Anzegem is het crisis. “We doen niet-dringend vervoer, zoals ambulancevervoer”, zegt Kurt. “We zien dat consultaties worden afgezegd en uitgesteld. We zijn alles kwijt. Er zijn vandaag al vier ritten afgezegd, we hebben geen werk meer en onze omzet is sterk verminderd. We zullen waarschijnlijk onze enige ambulancier die nu nog overblijft technisch werkloos moeten stellen.”

Economische werkloosheid aangevraagd

Verder ook veel minder ritten bij Ride-n-roll uit Loppem, bij Oostkamp. “We hebben veel consultaties die geannuleerd zijn, vandaag en de komende weken”, zegt Joeri namens dit bedrijf. “Normaal hebben we van ’s morgens tot ’s avonds werk. Nu hebben we maar een paar uur werk per dag. Er komen ook bijna geen nieuwe consultaties bij. Enkel onze vaste patiënten die omwille van dialyse of kankertherapie naar het ziekenhuis moeten gaan blijven we vervoeren.”

En dus moeten er maatregelen genomen worden, al helpen die maar ten dele. “Er is nu economische werkloosheid aangevraagd, waardoor we echter maar 70 procent van ons loon krijgen uitbetaald. Onze vaste kosten blijven echter wel dezelfde. We proberen alle nodige voorzorgen te nemen om onze patiënten en onszelf zo goed mogelijk te beschermen. Alle wagens zijn voorzien van handontsmetting en we zorgen dat er geen fysiek contact met de patiënt is.”

Enkel dringende consultaties

Tot slot ook minder werk bij Ziekenvervoer Vandenbrande uit Beernem, bij Brugge. “De gewone consultaties worden afgezegd”, zegt Matthias Vandenbrande. “Enkel de dringende consultaties kunnen doorgaan. De radiotherapie en de nierdialyse gaat ook nog door. We hebben deze morgen een aanvraag gestuurd om enkele chauffeurs op werkloosheid te zetten. We hopen dat de overheid maatregelen neemt om ons te steunen. Het ziekenvervoer is zeer beperkt.”

TaxiPro houdt een dossier bij met daarin alle artikelen over de coronacrisis in relatie tot de taxisector.

Onderwerpen: ,

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.