Taxi Brussel. Foto: Brussel Mobiliteit

Weer opdoffer: geen festivals en evenementen deze zomer

Taxi Brussel. Foto: Brussel Mobiliteit

De Nationale Veiligheidsraad van België heeft vorige week enkele beslissingen met gevolgen voor de taxisector genomen. De lockdown wordt verlengd tot 3 mei. De zomerfestivals worden afgelast. En toerisme in eigen land wordt aangemoedigd. De taxisector wacht bang af.

De inperkingsmaatregelen worden verlengd tot 3 mei: thuisblijven en voldoende afstand houden (1,5 meter) blijft de norm. Tuincentra en doe-het-zelf-winkels mogen de deuren opnieuw openen, op voorwaarde dat ze de regels rond social distancing respecteren. Wie in residentiële voorzieningen verblijft, zoals woon-zorgcentra en instellingen voor gehandicapten, mag weer bezoek ontvangen.

Wat de taxisector het meest pijn zal doen is dat er geen massa-evenementen georganiseerd kunnen worden tot en met 31 augustus. De Gentse feesten worden geschrapt. Ook grote festivals zoals Rock Werchter en Tomorrowland kunnen niet doorgaan. Bij taxi Rupel uit Boom is het schrappen van Tomorrowland een zware domper. “We werken al vijftien jaar voor dit festival,” zegt Karin.  “We hebben het zien groeien. Dat is ons kindje.”

Financiële kater

Vakbondsman Erik Maes (btb-abvv) voorspelt grote gevolgen. “Dit is een aderlating voor de taxisector. Ik woon zelf vlakbij Tomorrowland. Ik zie hier jaarlijks honderden taxi’s rond rijden. De sector zal veel geld verliezen. Het is koffiedik kijken hoe de werkzekerheid van de sector verder zal verlopen. Als er minder mensen een taxi gaan nemen, zullen er ook minder taxi’s nodig zijn. We hopen dat de overheden hier mee rekening zal houden.”

Ook Yves Toutenel (acv-csc), algemeen sectorverantwoordelijke, is triest. “Dit zal een financiële kater zijn voor de sector. Ook het feit dat de horeca nog weken dicht blijft, treft de taxisector. Ik vrees dat er op termijn zeker chauffeurs zullen ontslagen worden. Al zijn er voorlopig nog geen stopzettingen van taxibedrijven geweest. Ik hoop dat de overheid er toch alles aan zal doen om de sector mee te laten overleven. De premies die nu al gegeven zijn, zullen op termijn onvoldoende zijn.”

Premier Wilmès benadrukte dat het dragen van mondmaskers een belangrijke rol zal spelen op het moment dat de maatregelen versoepeld worden. Dan zullen stoffen maskers worden aanbevolen als er geen anderhalve meter afstand kan bewaard worden, bijvoorbeeld op het openbaar vervoer. Over de taxisector zelf werden nog geen uitspraken gedaan.

Wel of niet verplicht

Volgens vakbondsman Erik Maes zal het dragen van mondmaskers niet verplicht worden. “Ze worden aangeraden, maar niet verplicht. Voor de veiligheid van de chauffeur en de klanten is het wel een goede zaak. Want je kan onmogelijk 1,5 meter afstand in een taxi te garanderen. Maar het is niet evident om een hele dag een mondmasker te dragen. Je krijgt er strepen op je gezicht van.” Yves Toutenel (acv-csc), algemeen sectorverantwoordelijke, reageert ook. “Het lijkt me voor chauffeurs ook wel belangrijk om mondmaskers te dragen, gezien ze op minder dan 1,5 meter van de klanten zitten.”

Tot slot raden de overheden de Belgen aan om deze zomer zo veel mogelijk vakantie in eigen land door te brengen. Mogelijk kunnen buitenlandse toeristen geen vakantie doorbrengen in België, als de grenzen gesloten blijven. Dat zal ook de taxisector treffen, zo voorspellen de vakbonden. “Ik vermoed dat het reisadvies lang negatief zal blijven”, zegt Yves Toutenel. “Wie in eigen land vakantie neemt, zal minder snel een taxi nemen dan een toerist. Dit zal de sector treffen als we minder buitenlandse toeristen zien.”

Hoogst aantal doden

En het einde van de ellende lijkt nog niet in zicht. De afgelopen 24 uur zijn er maar liefst 417 sterfgevallen gerapporteerd in ons land. Het gaat om 127 overlijdens in de ziekenhuizen en 289 in de woonzorgcentra. Dat is het hoogste aantal op 24 uur tot nu toe. Dat brengt het totaal op 4.857 doden in België. Verder zijn er ook 310 nieuwe ziekenhuisopnames. Gelukkig mochten al 455 patiënten het ziekenhuis verlaten. In de laatste 24 uur werden er ook 1.236 nieuwe coronabesmettingen gemeld. In totaal zijn er nu 34.809 bevestigde Covid-19 gevallen in België. Volgende week komt er de Nationale Veiligheidsraad opnieuw samen. Dan zal bekeken worden of de maatregelen kunnen versoepeld worden. Mogelijk is dat al begin mei. Maar alles zal afhangen van de cijfers en de manier waarop de maatregelen worden nageleefd.

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.