Mivb metrolijn 2 en 6

‘Veiligheidsraad vergeet taxi- en autocarsector’

Beeld metronetwerk mivb / beeld gekregen van MIVB. Mag gebruikt worden. Copyright MIVB

De Nationale Veiligheidsraad heeft vrijdag een versoepeling van de coronamaatregelen aangekondigd. Op het openbaar vervoer moeten wel mondmaskers gedragen worden. “Maar voor de taxi- en autocarsector ontbreken richtlijnen”, zegt Pierre Steenberghen van GTL.

Laten we eerst met het goede nieuws beginnen: de piek van de Covid-19-epidemie in ons land is achter de rug. De maatregelen zullen versoepeld worden en daarin spelen mondmaskers een cruciale rol. Mondmaskers worden verplicht op scholen en op het openbaar vervoer (MIVB, NMBS, De Lijn en TEC) vanaf 4 mei. Iedereen ouder dan 12 jaar moet er één dragen zodra het station betreden wordt.

Alternatieven, zoals een sjaal, die mond en neus kunnen bedekken, worden ook toegelaten. Er wordt aangeraden om zoveel mogelijk de piekuren te mijden. De overheid streeft ernaar om elke Belg minstens één stoffen masker te geven. Er worden ook twee filters per persoon voorzien om in het masker te steken.

Geen richtlijnen voor taxi en autocarsector

Daar waar de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB zaterdagochtend al vlot duidelijke richtlijnen naar de reiziger kon communiceren, blijft de taxi- én autocarsector nog op zijn honger zitten. GTL wil duidelijkheid voor het niet-openbaar-vervoer. “Hoe zit het dan met de taxi’s en de autocars?”, zegt Steenberghen. “Dit zijn andere sectoren die ook veel personen vervoeren. Een taxi wordt als openbaar nut beschouwd. Waar ligt de grens? Die komt hier niet duidelijk uit. Men vergeet het niet-openbaar vervoer per autocar en het vervoer van openbaar nut per taxi’s in kleinere voertuigen, waar de afstand minder groot niet.”

GTL stuurde ondertussen al e-mails naar minister voor Volksgezondheid Maggie De Block en minister voor werk Nathalie Muylle. Ook vragen aan het crisiscentrum vanuit de redactie van Taxipro werden nog niet beantwoord.

De vakbonden hopen dat de verplichting om mondmaskers te dragen op het openbaar vervoer alsnog wordt doorgetrokken naar de taxi’s. “Absoluut”, zegt vakbondsman Yves Toutenel, ACV-Secretaris ‘Vervoer over de weg’. “De overheid volgt de redenering dat men bij het openbaar vervoer de 1,5 meter afstand niet kan respecteren. Bij de taxi is dit net hetzelfde. Bovendien is de taxi volgens de overheid dikwijls de oplossing voor de last mile en wil men taxi ook meer en meer inzetten ter vervanging van het openbaar vervoer. Dat is dus nog een argument om dezelfde maatregelen als trein, tram, bus te verplichten voor vervoer via taxi en VVB.”

Ook vakbondsman Erik Maes van ABVV vindt een verplichting van de mondmaskers belangrijk voor de taxisector. “Dat zou inderdaad een van de bijkomende maatregelen kunnen zijn. Ik denk zeker ook aan het afschermen van de chauffeur met een plastic tussenschot of van plexiglas. We vinden ook dat de nu reeds geldende maatregelen zoals het aantal personen in de taxi , persoonlijke beschermingsmaterialen zoals ontsmetting alcohol en handschoenen, enzovoorts zeker ook moeten aangehouden blijven. Ook het ontsmetten van alles wat de klant aanraakt, zoals deurklinken en betaalterminal, moet blijven gebeuren.”

Economie start weer op

De Belgische exitstrategie zal plaatsvinden in drie fases.  Een lichtpunt voor de taxisector is dat alle bedrijven uit niet-essentiële sectoren vanaf 4 mei weer opnieuw mogen starten. Dit kan wellicht weer een impuls voor het zakenvervoer betekenen, al blijft telewerk blijft wel de norm. Ook stoffenwinkels zullen de deuren mogen openen, zodat mensen er materiaal kunnen kopen om hun mondmasker zelf te maken. Ook de algemene en gespecialiseerde zorg zal weer langzaamaan mogen opstarten. Een lichtpunt voor het niet-dringend-ziekenvervoer.

Handelaars uit diverse sectoren moeten nog tot 11 mei wachten. De scholen gaan vanaf 18 mei weer gedeeltelijk open. Vanaf dan zijn opnieuw daguitstappen mogelijk. Het is nog onduidelijk wanneer kappers en musea de duren mogen openen. Huwelijken en begrafenissen zullen op korte termijn weer in een groter gezelschap kunnen plaatsvinden, maar wel pas na evaluatie.

Horeca blijft nog zeker dicht tot 8 juni

De horecasector is zeer belangrijk voor de taxisector. Maar zoals verwacht zal die pas een laatste fase open gaan. Dit zal ten vroegste vanaf 8 juni gebeuren. Er wordt ook onderzocht of meerdaagse reizen binnen en buiten België in deze fase kunnen doorgaan. De grenzen blijven tot dan gesloten voor niet essentiële reizen. Alles zal afhangen van de evolutie van de corona-epidemie in België. Vaststaat is dat we deze zomer geen buitenlandse toeristen moeten verwachten. Het regent annuleringen. Belgen wordt zo veel mogelijk afgeraden om in het buitenland op vakantie te gaan. Ze moeten in eigen land vakantie te nemen. Massa-evenementen, zoals festivals, zijn uitgesloten tot en met 31 augustus.

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.