Genker Taxi Centrale

Mondmaskers blijven voor onduidelijkheid zorgen

Genker Taxi Centrale verplicht mondmaskers / foto gekregen van Genker Taxi Centrale.

De maatregelen die de verspreiding van het coronavirus tegen moeten gaan, worden versoepeld. Fase 1a treedt dan in werking. Mondmaskers op het openbaar vervoer zijn verplicht. Voor de taxi’s zijn er nog geen richtlijnen. 

Vanaf maandag begint de economie in ons land weer wat meer te draaien. Alle bedrijven die geen rechtstreeks contact met klanten hebben, mogen weer open, maar moeten zich aan strikte veiligheidsregels houden. De social distance van anderhalve meter is in bedrijven de norm. In bedrijven waar deze fysieke afstand niet kan gevolgd worden, is het dragen van een mondmasker verplicht. Telewerk wordt zo veel als mogelijk aanbevolen.

Het openbaar vervoer draait vandaag weer op volle kracht. Op de Lijn, MIVB, TEC en de NMBS moet je verplicht een mondmasker of een alternatief in stof dragen vanaf 12 jaar. En je moet het al dragen vanaf je het station of het perron betreedt. Doe je dat niet, dan riskeer je een boete van 250 euro. Er wordt wel gevraagd om het openbaar zo veel mogelijk buiten de spitsuren te gebruiken en als ze zélf geen vervoer hebt.

Passagiers weigeren

Daar waar de bedrijven en het openbaar vervoer duidelijke richtlijnen krijgen, is dat nog steeds niet het geval bij de taxisector. “We zijn nog steeds wachtende wat er beslist wordt”, zegt vakbondsman Eric Maes van ABVV. “De taxisector wordt vergeten en dat is jammer. We zien dat de taxisector terug aan het opstarten is. Het is tijd dat er wat beslist wordt. Mondmaskers zijn belangrijk om de veiligheid van de chauffeurs en de passagiers te waarborgen. Mondmaskers kunnen zeker een van de middelen zijn. Maar in hoeverre kan je dat verplichten?”

Bij de Genker Taxicentrale uit Genk namen ze al duidelijke maatregelen. “We voorzien zelf mondmaskers in de wagens voor onze klanten”, zegt Brigitte. “Een klant die geen mondmasker bij heeft, krijgt er één van ons. Een klant die weigert één te dragen, nemen we die niet mee. We vinden het jammer dat er geen duidelijke richtlijnen zijn. We voelen ons een vergeten groep.”

Veel vragen over opstart ziekenhuizen

Vandaag mogen ziekenhuizen weer meer patiënten ontvangen voor niet-dringende zaken. Die niet-dringende consultaties of operaties werden sinds 14 maart uitgesteld vanwege het coronavirus. Belgambu, de Belgische beroepsvereniging van ambulancediensten, hoopt dat dat snel meer ritten oplevert voor het niet-dringend ziekenvervoer. “Dit zal ons wel extra ritten opleveren”, zegt Kenneth Arkesteyn van Belgambu. “De vraag is of dat voldoende zal zijn. We zitten nu nog steeds onder de kritische drempel.”

Belgambu heeft ook geen zicht hoe de opstart in de ziekenhuizen zal gebeuren. “We weten niet om welke patiënten het gaat”, zegt Arkesteyn. “We zitten ook nog in overleg met het kabinet van Vlaams minister Wouter Beke (CD&V) van Volksgezondheid voor wat betreft de beschermingsmiddelen die we gevraagd hadden. We vragen ook een tussenkomst voor de decontaminatiekosten die niet gedekt zijn door iemand anders. En dus die niet vergoed zijn.”

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.