Standplaats Brussel. Foto: Brussel Mobiliteit

Veiligheidsraad rept met geen woord over taxi’s

Standplaats Brussel. Foto: Brussel Mobiliteit

De nationale veiligheidsraad heeft de maatregelen tegen het coronavirus deels versoepeld. Vanaf maandag 11 mei mogen de winkels opengaan. Maar over de taxisector werd met geen woord gerept, tot ontgoocheling van de vakbonden.

Vanaf maandag 11 mei mogen de winkels weer open. De vakbonden verwachten dat dit weer meer klanten voor de taxi’s moet opleveren. Mondmaskers zijn aanbevolen in winkels, en in elke situatie waarin de veiligheidsafstand niet gerespecteerd kan worden. Daar waar er dus een advies kwam voor de shoppers, blijft er onduidelijkheid heersen bij de taxi’s.

Vakbondsman Eric Maes (ABVV-BTB) is ontgoocheld. “We hadden verwacht dat er een verplichting zou komen voor de taxisector, naar analogie met het openbaar vervoer. Het is jammer dat er geen verplichting is.” Het dragen van een mondmasker is wél verplicht op de luchthavens. “Dus als een taxichauffeur de gebouwen van luchthaven binnenrijdt, moet die al een mondmasker dragen”, zegt Maes.

Verplichting is logisch

Ook Yves Tounetel (ACV) is teleurgesteld. “Het is een lastige zaak. Als een taxichauffeur een klant weigert omdat die geen mondmasker wil dragen, dan heeft die een probleem. Dat blijft voor ons een doorn in het oog dat de Veiligheidsraad daar geen standpunt wil innemen. Een verplichting is dan ook niet meer dan logisch. Het is evident dat die een mondmasker moeten dragen.”

De Veiligheidsraad raadt wel aan om zo veel mogelijk alternatieven te zoeken voor het openbaar vervoer. Het openbaar vervoer moet namelijk op spitsuren zo veel mogelijk vermeden worden. Zo heeft is er voldoende plaats voor wie niet anders kan dan de bus, tram trein of metro te nemen.

Mensen willen mondmasker dragen

Sinds begin deze week zijn mondmaskers op het openbaar vervoer verplicht. En reizigers lijken die best goed te dragen. Uit controles van de MIVB op de eerste dag is gebleken dat 95 procent van de reizigers een mondmasker droeg. “Mijn aanvoelen is dat de situatie op het openbaar vervoer nog steeds heel goed is”, zegt An van Hamme van de MIVB. “Verder vraagt de veiligheidsraad aan de reizigers om in de mate van het mogelijke afstand te houden. Er wordt nergens gesproken van 1,5 meter. Als je in een bus stapt waar bijvoorbeeld vier mensen inzitten, moet je niet vlak naast elkaar gaan zitten.”

Er zijn nog geen beslissingen genomen over de volgende fases vanaf 18 mei. Het gaat dan bijvoorbeeld over het openen van de kapsalons. De horeca blijft de laatste stap, volgens het voorstel kunnen restaurants en cafés ten vroegste open vanaf 8 juni. Alles zal afhangen hoe de cijfers in de ziekenhuizen evolueren.

Onderwerpen:

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.