Taxi Leuven

Leuven laat Moederdagcadeaus door taxi’s bezorgen

Foto: ProMedia / Matthias Vanheerentals

De stad Leuven schakelt taxi’s in om Moederdagcadeaus aan huis te bezorgen. De taxi-exploitanten krijgen daarvoor een vergoeding.

De taxi’s zullen de komende dagen de cadeaus bij de handelaars ophalen. Het gaat voornamelijk om bloemenwinkels. Ze moeten de bloemen wel zelf bewaren en water geven. En zondag rijden de taxi’s er dan mee naar de moeders om hen te verrassen. Met dit initiatief wil de stad Leuven niet alleen de handelaars maar ook de taxisector steunen.

De stad neemt alle kosten op zich. In overleg met de taxisector werd een vast tarief voor de leveringen afgesproken. De taxi’s krijgen 10 euro vergoeding binnen de ring. Ze krijgen 15 euro voor een rit van Leuven naar een deelgemeente. Als ze van deelgemeente naar deelgemeente moeten rijden krijgen ze eveneens 15 euro. Met het oog op een vlotte levering krijgen de taxichauffeurs tijdelijk toegang tot straten waar anders venstertijden gelden.

Tevreden reacties

Zaakvoerder Dirk De Cnijf van taxi Gerard, al meer dan dertig jaar taxichauffeur in Leuven, is tevreden met de actie. “Het ziet er veelbelovend voor die dag”, zegt Dirk. “Leuk dat de stad Leuven dat doet. We zijn zeker dankbaar. Want vanuit de federale regering wordt toch maar weinig gedaan voor ons. De taxisector zit op de knieën. We hebben dagen dat we maar twee ritten hebben, en dat is niet voldoende om mijn personeel in dienst te houden. Ik vrees dat de situatie nog twee jaar zal duren eer alles weer normaal is. Gelukkig dat ik al mijn investeringen al heb gedaan voor het nieuwe taxi-decreet, voor dat de coronacrisis toesloeg.”

Taxi’s krijgen embleem

Leuvens schepen van Handel Johan Geleyns (CD&V) is zich bewust in welke benarde situatie de taxisector zich bevindt. Momenteel wordt bestudeerd of de stadsbelasting kan geschrapt worden. “De taxisector kreeg rake klappen in onze stad”, geeft schepen van handel Johan Geleyns toe. “Vandaar dat we hen met deze actie willen steunen. Taxi’s zijn voor ons heel belangrijk. We willen ze niet verliezen. Ze vormen vaak het eerste contact met bezoekers van de stad. We kunnen niet zonder taxi’s.”

De stad Leuven gaat in de toekomst hun taxi’s ambassadeur van de stad maken. “De taxi’s krijgen van ons in de toekomst een speciaal embleem of logo”, zegt Geleyn. “Er zijn wel voorwaarden. Ze moeten kennis hebben van de stad en Nederlands spreken. Hiermee kunnen ze zich onderscheiden van Uber-sector. Dat is een idee dat we willen uitrollen.”

Onderwerpen: , ,

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.