Brussels South Charleroi Airport

Taxisector voorzichtig optimistisch om heropening Luchthaven Charleroi

Brussels South Charleroi Airport

De commerciële vluchten op Brussels South Charleroi Airport worden hervat vanaf 15 juni 2020. De luchthaventaxi’s zijn tevreden, al vrezen velen dat de passagiers nog wel even zullen weg blijven.

“Het is natuurlijk positief nieuws”, zegt Joey Blommaert van Airport Taxi Service uit Brugge. “Maar ik vrees dat de schade te groot is. Het grootste deel van de toeristen heeft schrik om te reizen. De meeste mensen gaan in eigen land blijven. Ik denk dat alles weer in de lente van vorig jaar gaat starten. Al hoop ik dat ik me vergis en dat alles sneller opstart.” Taxi MM uit Maasmechelen reageert tevreden. “Ik ben heel tevreden dat de luchthaven weer open gaat”, zegt Hratchja Ter-Ghazaryan. “Ik ben er in het verleden toch vaak naartoe gereden.” Veerle van Taxi RVA Maasmechelen, maar heeft bedenkingen. “Er moeten wel klanten zijn. Die hebben we voorlopig niet.”

Luchthavenvervoer Kelly uit Haaltert is iets minder positief. “Dat zal ons hier en daar wel een ritje opleveren, maar het zal ons nooit uit onze financiële toestand halen”, zegt Kelly. “Onze belangrijkste luchthaven is Zaventem. Hoe veel mensen gaan er nog op vakantie geraken? Reizigers durven niet te vertrekken uit angst ziektes op te lopen. Voorlopig zijn alle ritten tot eind juli geannuleerd. We zijn dicht sinds 15 maart. We kregen een hinderpremie van 3.000 euro, maar daarmee zijn onze wagens niet betaald. We hebben gelukkig een uitstel van de kosten van zes maanden gekregen. Ondernemers die tot 5 april de corona-hinderpremie hebben gekregen, krijgen daarna automatisch 160 euro per verplichte sluitingsdag. Ik vind dat we die premie ook moeten krijgen.”

Hygiënemaatregelen naleven

Vanaf 15 juni 2020 is het dragen van neus- en mondbescherming verplicht op de luchthaven. De passagiers kunnen worden begeleid als ook de begeleiders de hygiënemaatregelen naleven. Iedereen moet een veilige afstand bewaren tussen alle anderen die aanwezig zijn in de terminal. Er zal bovendien een uitgebreide sensibiliseringscampagne worden uitgewerkt in de luchthaven om alle aanwezigen te wijzen op de gepaste handelingen die ze moeten verrichten. Het is mogelijk om iemand naar de luchthaven te brengen of op te halen. Betalen met de bankkaart wordt sterk aanbevolen. Parking P3 is niet beschikbaar in de eerste fase van de heropstart.

Om toegang te krijgen tot de terminal van Brussels South Charleroi Airport, zal er een eerste controle worden uitgevoerd in de zogenaamde filterzone van de luchthaven (de screeningtent). Vanaf deze ruimte is het dragen van een mondmasker verplicht. Het personeel van het Belgische Rode Kruis zal de temperatuur nemen van iedereen die toegang wil krijgen tot de luchthaven. Iedere persoon met koorts en tekenen van een mogelijke infectie zal worden onderzocht door het medisch team en zal worden gevraagd om een afspraak te maken bij een arts. Er wordt materiaal voor de verdeling van alcoholgel ter beschikking gesteld van de passagiers en andere gebruikers van de luchthaven van zodra ze de luchthaven betreden en op verschillende andere strategische plekken binnen de luchthavengebouwen.

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.