Lydia Peeters

12 miljoen euro noodsteun voor taxisector

Flemish Minister of Mobility, Public Work Lydia Peeters pictured during a plenary session of the Flemish Parliament in Brussels, Wednesday 13 November 2019. BELGA PHOTO JAMES ARTHUR GEKIERE

Vlaams minister Lydia Peeters (Open Vld) neemt maatregelen om de Vlaamse mobiliteitssector te ondersteunen. Voor de taxisector komt er een overbruggingskrediet ter waarde van 12 miljoen euro.

De coronacrisis slaat hard toe en de Vlaamse regering heeft daarom een noodfonds aangelegd. “Hiermee wil men zwaar getroffen sectoren zoveel mogelijk ondersteunen”, zegt Lydia Peeters. “Omzetverlies en winstverlies zal nooit volledig opgevangen kunnen worden, maar op zijn minst willen we via diverse maatregelen ademruimte geven en de sectoren ondersteunen, zodat ze ook na deze moeilijke periode actief kunnen blijven.”

De taxisector is blijven rijden, maar kende eveneens een sterke omzetdaling. “Om ook hier de toekomst te verzekeren en gezien hun specifieke rol in het kader van basisbereikbaarheid, wordt naast de reeds eerder voorziene Vlaamse en federale steunmaatregelen, voorzien in de mogelijkheid van een overbruggingskrediet via de Participatiemaatschappij Vlaanderen, terug te betalen op vijf jaar”, zegt Lydia Peeters. “Hiervoor wordt een bedrag vrijgemaakt van 12 miljoen euro. Op deze manier krijgen deze bedrijven liquide middelen die pas over vijf jaar moeten terugbetaald worden waardoor ze de kosten van corona kunnen spreiden en hun overlevingskansen vergroten.”

Steun voor autobus- en autocarsector

De autobus- en autocarsector kende een omzetverlies door het wegvallen van tal van ritten en verplaatsingen in de vrijetijdssector. Deze sector is tegelijk een zeer kapitaalintensieve sector (voertuigenpark en infrastructuur). “De reeds eerder uitgewerkte compensatiepremie biedt te weinig soelaas in deze sector en zal geen faillissementen kunnen tegenhouden, vandaar de nood aan bijkomende steunmaatregelen”, zegt Lydia Peeters.

“Er worden middelen vrijgemaakt uit het Vlaamse noodfonds ten belope van 31,5 miljoen euro, waarvan de helft kan uitgekeerd in de vorm van een subsidiebedrag (forfaitair bedrag op basis van type voertuig) en de andere helft als een overbruggingskrediet voor een periode van vijf jaar.” Ook voor het openbaar vervoer en regionale luchthavens zijn steunmaatregelen voorzien.

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.