Bier, proosten, café. Foto: iStock / Dragen Zigic

Taxisector snakt naar heropening horeca

Bier, proosten, café. Foto: iStock / Dragen Zigic

De taxisector hoopt dat de horeca snel weer kan opstarten. Voorlopig wordt 8 juni genoemd, al moet over de exacte datum nog een beslissing vallen. Woensdag zal de Nationale Veiligheidsraad zich daarover buigen. 

De federale regering en de horecasector hebben een gids voor de heropstart klaar. Een aantal regels zijn al bekendgemaakt. De horeca krijgt een verplicht sluitingsuur om middernacht. Klanten moeten verplicht reserveren voor een restaurantbezoek. Een consument die op café gaat, moet zijn of haar gegevens achterlaten. Zo kunnen klanten makkelijk worden bereikt als zou blijken dat er een besmette persoon aanwezig was. Zowel op café als op restaurant zullen de tafels 1,5 meter uit elkaar moeten staan.

Vanuit de taxisector hopen ze dat de horeca snel weer open gaat. En over het verplicht sluitingsuur lopen de reacties uiteen. “Het wordt dringend tijd dat ze aan de economie gaan denken, niet alleen voor de taxi’s maar voor iedereen”, zegt Dirk, uitbater van taxi Gerard uit Leuven. “Als je kijkt naar de omliggende landen, dan kunnen we niet achterblijven. Anders snijden we in onze eigen vingers. We hopen dat de horeca snel weer open gaat. De horeca levert ons meer klanten op, vooral tijdens de avond. Een vroeg sluitingsuur is niet aan te raden. Want wie wil feesten, gaat het in privésfeer doen. En dan kan je natuurlijk niets meer controleren.”

Minder dronken klanten

Ook de Tiense taxisector hoopt dat de horeca snel open gaat, zegt Taxi Ronny. “Dat scheelt ons toch een serieuze boterham. Overdag hebben we altijd wel oudere mensen die een taxi nemen om iets te gaan drinken. Dat gaat zeker om gemiddeld tien klanten per dag. Ons dagcliënteel gaat overdag een pintje drinken en gaat dan ’s avonds tegen 17.00 uur naar huis. Na 23.00 uur hebben we geen avondvolk meer van cafés. In het weekend loopt dat wel een nacht door. Ik moet toegeven dat ik wel voorstander ben van een nachtelijk sluitingsuur. Dan zijn die mensen zat en dan gaan ze aan elkaar hangen en gaan ze zeker de regels vergeten.”

Onderwerpen: ,

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.