Daklicht. Foto: Brussel Mobiliteit

Taxisector herhaalt eis: verplicht mondmaskers in taxi’s

Daklicht. Foto: Brussel Mobiliteit

De Nationale Veiligheidsraad buigt zich woensdag opnieuw over een aantal versoepelingen van de coronaregels. Mogelijk worden mondmaskers verplicht in winkels. De vakbond ABVV-BTK en taxifederatie GTL zouden die verplichting ook graag voor taxi’s zien. 

Vanaf 1 juli komen er mogelijk nog een aantal versoepelingen bij, als de coronacijfers dat tenminste toelaten. Dan denken we bijvoorbeeld aan de hervatting van cultuuractiviteiten met publiek, zoals theatervoorstellingen of een cinemabezoek. Mogelijk kunnen speelhallen, casino’s, feestzalen en bankethallen weer open. Ook de pretparken, binnenspeeltuinen en zwembaden zouden wellicht opnieuw bezoekers kunnen ontvangen. Massale evenementen, zoals festivals, zullen zeker niet kunnen doorgaan. Voor kleinere evenementen is het wachten tot 1 augustus. Ook nachtclubs, discotheken en fuiven blijven voorlopig nog verboden terrein.

Mondmaskers mogelijk verplicht in winkels

Opvallend is dat er stemmen opgaan om mondmaskers in winkels te verplichten. Viroloog Marc Van Ranst is hier voorstander van. Collega Steven Van Gucht steunt dat voorstel. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block wil het op de Nationale Veiligheidsraad bespreken. Vakbondsman Erik Maes van ABVV-BTB hoopt dat er ook een verplichting komt voor taxi’s. “In de winkels wordt het mogelijk verplicht. Dus waarom dan niet in taxi’s?”

Maes hoopt verder dat er steunmaatregelen komen voor de noodlijdende taxi’s. “Dat zou dan naar analogie kunnen met de twaalf gratis treinritten die elke Belg van de overheid krijgt. Dan denk ik ook aan de cheques ter waarde van 300 euro die voorzien zijn. Waarom kunnen er dan geen gratis taxicheques gegeven worden om de sector op de rails te zetten en aan te zwengelen?

Vraag voor verlaging van sociale lasten

Pierre Steenberghen van de taxifederatie GTL vindt ook dat er wat voor de taxisector kan gedaan worden. “Als ze het openbaar vervoer een duw geven, kunnen ze de taxisector ook helpen. De sector heeft het absoluut nodig. We zijn complementair aan het openbaar vervoer, voor de laatste kilometers.”

Steenberghen pleit ook voor een verlaging van de sociale lasten. “Dat is onze bezorgdheid nummer één. Bedrijven gaan binnenkort ook voorschotten moeten betalen die dan gebaseerd zijn op wat ze in dezelfde periode van vorig jaar verdiend hebben. Als dat nu wordt toegepast, dan is dat de doodsteek van de vele taxibedrijven. Als er voor het derde kwartaal geen oplossing wordt gevonden, dan is dat echt een ramp voor vele bedrijven. Voor het tweede kwartaal is er gelukkig een oplossing gevonden.”

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.