Taxi Gent

Breid ’tijdelijke werkloosheid’ uit tot eind dit jaar

Foto: Matthias Vanheerentals / ProMedia

Vakbondsman Yves Toutenel (ACV) wil dat het systeem van “tijdelijke werkloosheid” wordt uitgebreid tot minstens eind dit jaar. Nu een tweede coronagolf voor de deur staat, zijn bijkomende maatregelen nodig om de taxisector te ondersteunen.

Momenteel geldt het systeem van tijdelijke werkloosheid tot 31 augustus. “Er ligt nu gelukkig wel een voorstel klaar om het uit te breiden naar 31 december”, zegt vakbondsman Yves Toutenel. “Ik hoop dat het snel ook effectief wordt uitgebreid.  Zo krijgt de werkgever meer ademruimte en moet men niet meteen overgaan tot ontslag.”

Toutenel houdt zijn hart vast voor een tweede lockdown. “Als er een tweede lockdown zal komen, zullen de taxichauffeurs weer moeten blijven rijden omdat ze aanzien worden als essentiële dienstverlening”, zegt Yves Toutenel. “Dus ondersteuning is nodig. En ik blijf erbij: twee personen die in een kleine wagen zitten, moeten beschermd zijn en een mondmasker dragen.”

Mondmaskers blijven verplicht op openbaar vervoer

De mondmaskerverplichting in onder meer winkels en openbaar vervoer gaat niet snel meer op de schop, zo leert alvast het meest recente GEES-rapport dat De Standaard kon inkijken. Het is vrij zeker dat de mondmaskers tot na de winter verplichte kost blijven. Mogelijk zelfs tot er een vaccin is. GEES is de expertengroep die de taak heeft om een exitstrategie te bedenken om ons land weer aan het draaien te krijgen na de coronacrisis en de maatregelen voor te stellen die die exit mogelijk maken.

En hoe zit het nu verder met de opflakkeringen van het virus? In Antwerpen zijn er opflakkeringen van het coronavirus vooral in Deurne en Borgerhout. Ook in Limburg lijkt het virus weer op te leven. In het Sint-Franciscusziekenhuis in Heusden-Zolder zijn drie onthaalmedewerkers positief getest op corona. Ze zijn onmiddellijk ontheven van hun dienst en thuis in quarantaine geplaatst.

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.