Taxi Brussel. Foto: Brussel Mobiliteit

Taxibedrijven gaan coronabroeihaarden uit de weg

Taxi Brussel. Foto: Brussel Mobiliteit

De taxisector is ongerust over het stijgende aantal coronabesmettingen. Veel taxibedrijven zijn niet happig om klanten in coronabroeihaarden op te pikken. Sommigen doen aan contact tracing, zodat klanten snel kunnen opgespoord worden, wanneer een besmetting ontdekt wordt.

De Genker Taxi weigert onbekende klanten uit coronabroeihaarden op te pikken. “Als er mensen bellen uit broeihaarden zoals Heusden-Zolder of Beringen en we kennen die mensen niet, dan gaan we dat niet doen”, vertelt Brigitte Trippaers, zaakvoerder van de Genker Taxi Centrale. “We kunnen het risico niet nemen voor 10 euro om ons te laten besmetten.”

Ook bij taxi Go in Hasselt zijn ze extra alert als ze naar coronabroeihaarden rijden. “We proberen er zo min mogelijk te komen”, zegt Basam. “Als we er komen, dan gaan we zeker de gegevens van de klanten noteren. We doen in zo’n geval dus aan contact tracing. Het is belangrijk om hen te kunnen vinden.”

Geen nieuwe klanten

De Genker taxicentrale neemt geen nieuwe klanten meer aan sinds de crisis is uitgebroken. “We werken enkel met vaste klanten die we allemaal weten te wonen”, vertelt Trippaers. “We kennen hun doen en laten. Als er ergens een besmetting is, is dat snel opgespoord. We willen weten wie ons besmet heeft of wie wij besmet hebben. Op ons rittenblad zien we wie we gehad hebben. We gaan geen klanten bedienen die we niet kennen. We zijn bang. Er is geen vertrouwen.”

Het taxibedrijf wil niet het risico lopen om besmet te geraken en is dus zeer alert bij de ritten die wel worden uitgevoerd. “We ontsmetten de wagen. We hebben handgel in de wagen, voor onze klanten. De klanten zitten achterin en de chauffeurs dragen mondmaskers. Na elke rit verluchten we de wagen. Meer kunnen we niet doen.”

Toename van besmettingen

Vandaag worden er gemiddeld 154,1 besmettingen per dag geregistreerd. Dat is een stijging van 66 procent. Naar aanleiding van de trieste cijfers, kwam het Overlegcomité gisteren samen. Het Nationaal Crisiscentrum zal weer drie keer per week een persconferentie geven. De volgende veiligheidsraad vindt donderdag plaats.

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.