premier Sophie Wilmès

Horeca kan openblijven: taxisector reageert opgelucht

premier Sophie Wilmès in federaal parlement. foto Thomas Daems / kabinet premier Wilmès

Ondanks het stijgend aantal coronabesmettingen in België, kan de horeca zeker en vast openblijven. De taxisector reageert verheugd op deze beslissing, aangezien uitgaanspubliek in de huidige lastige tijd nog een paar klanten oplevert. “Zou de horeca sluiten, dan zou dit een drama betekenen”, zegt Koen Van Cauwenberge van V-taks.

Vanaf zaterdag komt er een mondmasker- en registratieplicht voor klanten in de horeca. De sociale bubbel van 15 personen blijft ongewijzigd en nachtwinkels moeten om 22 uur de deuren sluiten. Dat zijn enkele belangrijke beslissingen die de Nationale Veiligheidsraad donderdag genomen heeft. Het gemiddeld aantal besmettingen blijft in ons land toenemen. Een tweede golf lijkt in aantocht.

Koen Van Cauwenberge, directeur van de Gentse taximaatschappij V-Taks, is tevreden dat de horeca zeker en vast kan openblijven. “We zijn daar heel blij mee. De horeca wordt niet plat gelegd. Dat was eigenlijk de grote schrik van velen. Als de horeca zou toe gaan, dan zou dit een drama voor de taxisector zijn. We blijven nog altijd op 60 procent van de hoeveelheid werk draaien. Ons luchthavenhavenvervoer is een ramp. Dat ziet er niet goed uit. We zitten maar op 5 procent werk.”

Geen perspectieven voor evenementensector

De Antwerpse taxichauffeur Hicham El Fallah (40), uitbater van taxibedrijf Taxi Power & Services, is tevreden dat de horeca open blijft, al baren de ontwikkelingen in België hem zorgen. “Gelukkig dat ze open blijven. De horeca zorgt voor een paar extra klanten, maar nu ook niet zo veel. De situatie is nog steeds niet optimaal. Ik heb de Veiligheidsraad gevolgd en de situatie ziet er niet goed uit.”

Minder goed nieuws is er voor de evenementensector, toch een belangrijke klant voor de taxibranche. Door het toenemend aantal besmettingen kan fase vijf niet doorgaan. Deze fase zou meer perspectief bieden aan de cultuur- en evenementensector, maar als gevolg van de stijgende coronacijfers, verdwijnen beslissingen hierover nog zeker tot 1 september in de koelkast.

Vanaf zaterdag 25 juli zijn mondmaskers alvast verplicht op verschillende publieke plaatsen, zoals markten, rommel- of antiekmarkten, winkelstraten en plaatsen met veel bezoekers, of die nu publiek of privé zijn. Ook in de publieke gebouwen komt er een verplichting. Maar over mondmaskers in de taxi’s heeft de veiligheidsraad alweer niets gezegd, ondanks de pleidooien van verschillende vakbonden om dit verplicht te stellen.

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.