Geld. Foto: iStock / darkojow

‘Extra steun voor taxisector nodig’

Geld. Foto: iStock / darkojow (onbeperkt gebruik)

Hoewel het een meevaller is voor de taxisector dat de horeca mag openblijven, zorgen de strengere coronaregels wel voor een slechter perspectief. De vakbonden vrezen de financiële gevolgen en vragen om extra steunmaatregelen.

Er verandert veel voor de horeca, een sector die zo belangrijk is voor de taxisector. Op restaurant mag men voortaan maar met tien personen aan een tafel zitten. Eerder was dat met vijftien personen. Bij trouwfeesten zullen er maximaal honderd gasten de ceremonie mogen bijwonen. Op de receptie mogen slechts tien gasten aanwezig zijn. Vanuit de taxisector komen er begripvolle reacties. “We moeten er alles aan doen om een volgende lockdown te vermijden”, zegt een Gentse taxichauffeur. “Een nieuwe lockdown kan een maatschappij niet meer aan. We moeten er ook er alles voor doen om de horeca open te houden.”

Kleinere bubbel

Vanaf 29 juli en dan minstens vier weken lang wordt de sociale bubbel verkleind, zo bevestigt premier Wilmès. Vanaf woensdag mag elk gezin nog vijf vaste contacten hebben. Kinderen jonger dan 12 jaar worden niet meegerekend. Vakbondsman Erik Maes (BTB-ABVV) vreest gevolgen voor de taxisector. “Mensen gaan geneigd zijn om meer thuis te blijven. Dat is niet goed voor de horeca en de taxi’s. Ik heb wel begrip voor de maatregelen. Alles voor de volksgezondheid. Al komen de maatregelen wel  heel ongelegen, net nu de economie weer aantrekt.”

De vakbondsman hoopt extra steunmaatregelen. “Voor zelfstandigen hoop ik dat er weer extra premies komen als ze kunnen aantonen dat ze omzetverlies hebben. Voor de werkgevers hoop ik voor een verlening van de tijdelijke werkloosheid. Er zal een moment komen dat de rekeningen zullen gepresenteerd worden.”

Geen perspectieven voor evenementen

Ook voor de evenementensector – toch ook een belangrijke doelgroep voor de taxibranche – zijn er maar weinig perspectieven. Premier Wilmès wil immers de lokale besturen de evenementen op hun grondgebied te herbekijken. Indien er een risico is, moeten ze geannuleerd worden. Het totale aantal aanwezigen wordt beperkt tot honderd mensen binnen, en tweehonderd mensen buiten. Mondmaskers zijn verplicht.

Steven Callens, professor Infectieziekten aan de Ugent, vindt dat mondmaskers wél moeten in een taxi. “Ik denk dat intussen het duidelijk is dat een mondmasker toch wel zou moeten. Men kan immers de afstand niet bewaren in de taxi. Plexischermen zijn volgens mij niet zeer efficiënt, zeker niet als er gaten zitten in het glas. De luchtcirculatie in auto zal maken dat er toch van de aerosol zal verspreid worden, tenzij raam openstaat.”

Onderwerpen: , ,

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.