Joeri Cools

Gentse taxichauffeur test coronavaccin UZ Gent

Joeri Cools aan taxi / beeld Promedia / Matthias Vanheerentals

De Gentse taxichauffeur Joeri Cools is één van de personen die vrijwillig meewerkt aan het onderzoek naar een eventueel coronavaccin, dat momenteel in Universitair Ziekenhuis Gent wordt getest. Zo wil Cools ten volle zijn bijdrage leveren aan het uitroeien van het virus.

Het UZ Gent test een experimenteel vaccin dat werd ontwikkeld tegen het coronavirus. Dat vaccin wordt momenteel getest bij een 160-tal proefpersonen. Taxichauffeur Joeri Cools is daar één van. “Ik ben niet iemand die gewoon toekijkt en afwacht aan de zijlijn”, zegt Joeri Cools. “Ik wil met dit onderzoek naar een mogelijk vaccin toch mijn steentje bijdragen, zodat het virus kan ingedijkt worden. Het is mogelijk een vaccin dat daadwerkelijk op de markt zal komen.”

De grote impact van het coronavirus – op vooral oudere mensen – heeft Joeri enorm geraakt. “Ouderen zijn nu eenmaal een groot deel van mijn cliënteel. Die mensen zitten al maandenlang in compleet isolement. Ook de impact op de economie was enorm en is een reden temeer om zo snel mogelijk het virus uit de wereld te helpen. Het is ook voor de taxisector een zéér moeilijke periode.”

Weinig bijwerkingen

Joeri Cools heeft zopas zijn tweede inspuiting gekregen, deze keer de volledige dosis van het vaccin. Na zo’n proefvaccin toegediend te hebben gekregen, moet hij enkele dagen nauwkeurig de mogelijke symptomen bijhouden. Hij heeft tot op heden geen bijwerkingen. “Je hebt niet meer symptomen dan dat ze een griepvaccin zouden toedienen.”

Het feit dat het in het UZ Gent is ontwikkeld, speelt ook een grote rol waarom hij wil meewerken aan dit onderzoek. “Het UZ Gent is het enige ziekenhuis ter wereld dat tracht om via gentherapie een Covid19-vaccin te ontwikkelen, op dat vlak staan ze al heel ver. Als ik in een vaccin moet geloven, dan geloof ik wel in een vaccin van het UZ Gent.”

HIV-vaccin

Het is al de derde keer dat Joeri testpersoon is voor een vaccin in het UZ Gent. Hij werkte ook in het verleden al mee aan diverse onderzoeken om nieuwe vaccins op de markt te brengen. Vijftien jaar geleden was hij proefpersoon in de ontwikkeling naar een mogelijk HIV-vaccin en vier jaar geleden in het onderzoek naar een vaccin tegen RSV, een longaandoening. Joeri Cools houdt een dagboek bij op Facebook; iedereen kan op deze manier de vooruitgang in het onderzoek volgen.

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.