Lyft taxi (bron: Lyft presskit)

Uber en Lyft krijgen uitstel voor in dienst nemen chauffeurs

Lyft

Taxi-apps Uber en Lyft hoeven voorlopig hun chauffeurs in Californië nog niet in dienst te nemen. De twee bedrijven krijgen uitstel tot een beroep tegen een beslissing van een lagere rechter die dat bepaalde, is afgerond. Dat bepaalde een rechter in de staat in een spoedprocedure. Zonder die beslissing hadden alle chauffeurs na donderdag als werknemers moeten worden behandeld.

Lyft kondigde eerder op de dag al aan om middernacht zijn diensten in de staat te staken, hoewel het bedrijf ook nog rekening hield met een uitstel van de maatregel. De taxi-aanbieder meent dat het ondoenlijk is om alle chauffeurs in dienst te nemen en wijst onder meer op hogere kosten voor klanten.

Betere arbeidsvoorwaarden

Bovendien stelde Lyft dat het merendeel van de chauffeurs ook niet in vaste dienst wil komen. Het bedrijf wil wel een manier vinden om ze betere arbeidsvoorwaarden te bieden. Daartoe behoren onder meer een garantie voor een bepaald minimumloon en een bijdrage aan de kosten voor een zorgverzekering.

Het beroep tegen de eerdere beslissing dient in oktober. Uber en Lyft kregen van de rechter tot september de tijd om een plan op te stellen voor het omzetten van hun bedrijfsmodel in de staat voor het geval ze het beroep ook verliezen.

Bron: ANP

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.