Lijnbus en autocar

‘Alles begint met respect en beleefdheid’

Foto aangeleverd door Steven Steyaert

In een door corona geteisterd jaar viel Steven Steyaert van vakbond BTB het gebrek aan respect voor beroepschauffeurs op. Desondanks ziet hij dat ze hun werk met passie doen, schrijft hij in zijn eindejaarsblog voor TaxiPro.be.

Wat begon als een topjaar heeft, zoals u weet, een enorme wending genomen door corona. Ik zou een volledig stuk kunnen wijden aan corona, maar dit lijkt me na alle eerdere berichtgevingen iets te veel van het goede. Ik verander het woord ‘corona’ daarom naar ‘bloem’ in mijn tekst.

Laat ons positief starten met het jaar 2020. Voor de vakorganisaties was dit het jaar van het vierjaarlijkse rapport, de sociale verkiezingen, die inmiddels achter de rug zijn en waarin BTB een mooie groei kende. In mijn vakgebied – de buswereld – waren verschillende veranderingen merkbaar, gaande van de extra elektrische bussen tot de regierol van De Lijn die in vraag stond.

Overal liep het mank

Belangrijk was hoe men de bussen op de baan kon houden met de intrede van ‘bloem’. Verschillende regels werden afgesproken en meermaals met de voeten getreden. Of dit nu in geregeld vervoer, ongeregeld vervoer, of bijzonder geregeld vervoer was; overal liep het wel mank. Het plaatsen van schermen in schoolbussen en lijnbussen om de chauffeurs te behoeden voor de ‘bloem’-besmetting kwam er na veel discussie over wie de verantwoordelijkheid zou nemen. Uiteindelijk heeft wat duwwerk van de solidariteit (lees: de vakbond) zeker geholpen.

Iedereen kon veilig de baan op en al snel werden bij de schoolbussen de strenge regels versoepeld, met het gekende gevolg. Om de lijnbussen die schoolgaande kinderen vervoeren optimaal te benutten, stelde BTB voor om deze te laten ondersteunen door de stilstaande autocars. Op vandaag kan je nog steeds de regiebussen of pachterbussen gevolgd door een autocar opmerken, uitgezonderd tijdens de kerstvakantie. Minister Peeters was zo gecharmeerd dat ze besloot dit project verder te zetten.

Besef over rol transport

Na twee lockdowns door ‘bloem’ hebben we opnieuw geleerd dat mensen het moeilijk hebben met regels en met respect. De rode draad door 2020 was voor mij het gebrek aan respect voor beroepschauffeurs, of dit nu in de buswereld, taxisector of bij vrachtwagens was. Alles begint met respect en beleefdheid, en dit zeg ik zonder de rode moraalridder te willen spelen. Het is dus dringend tijd dat men beseft welke belangrijk rol de totale transportsector speelt in onze maatschappij. De vele agressiegevallen op de bussen sprongen toch wel echt in het oog, en moet men keihard aanpakken.

In een vlaag van positiviteit merk ik bij mezelf op hoe de warmte me overweldigt bij het zien van de passie waarmee de meeste chauffeurs hun werk doen. Gelukkig zijn beroepschauffeurs mensen met het hart op de juiste plaats en veel geduld voor anderen. En ook al hebben we hier en daar een uitschuiver, ik draag ze één voor één in mijn hart.

Auteur: Steven Steyaert, BTB

Auteur: Redactie TaxiPro

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.