Dagelijks honderden vaccinatieritten per taxi in Brussel

De twee taxibedrijven die het vaccinatievervoer in Brussel voor hun rekening nemen, doen goede zaken. Taxi Verts doet een paar honderd ritten per dag en heeft onderaannemers uit hun winterslaap getrokken.

De Brusselse vaccinatiecampagne is medio maart in gang getrokken, maar de vaccinatiegraad onder ouderen ligt nog maar rond de zeventig procent, waar deze in Vlaanderen voor de 75-plussers op negentig procent ligt. Ziekenfondsen en deelgemeenten contacteren ouderen voor een tweede keer om hen alsnog tot bij de centra te krijgen.

Ondanks de lagere opkomt in Brussel, pikken taxibedrijven hun graantje mee. Taxi Verts, dat samen met Taxi Blues instaat voor het vaccinatievervoer, werkt dagelijks een paar honderd ritjes af. Dat vertelt Michel Courtois. De zaakvoerder van het Brusselse taxibedrijf schatte eerder de potentiële doelgroep op 20.000 mensen die elk vier enkele ritten kunnen bestellen op kosten van de overheid.

Het vaccinatievervoer is een welkome aanvulling op het standaard taxiwerk dat door de coronacrisis aan het slabakken is. Courtois vertelt dat het vaccinatievervoer goed is voor een derde van de huidige activiteiten van de taxionderneming. “Mede hierdoor zitten we nu op 60 procent van pre-corona omzet”.

Uit winterslaap gehaald

Taxi Verts, dat als telefooncentrale opereert, doet veelvuldig beroep op onderaannemers. Het vinden van afdoende vervoerders bleek geen probleem, al moestrn er wel chauffeurs uit hun ‘winterslaap’ gehaald worden. “Sommige bedrijven hadden tijdelijk de deuren gesloten wegens te weinig werk en die zijn weer moeten opstarten.”

De vaccinatiecampagne is voor Taxi Verts een goede voorbereiding op het mogelijke aantrekken van het echte taxiwerk. Met het mooie weer voor de boeg en coronaversoepelingen in het vooruitzicht zullen de zaken binnenkort mogelijk enigszins aantrekken. Ook in Brussel, de stad van expats, gaan op 8 mei de terrasjes weer open.

Organisatie per deelgemeente

Het vaccinatievervoer is in Brussel geregeld per deelgemeente. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kent negentien deelgemeenten en heeft een tiental vaccinatiecentra. Niet mobiele senioren die van een taxi gebruik wensen te maken, moeten met de buurthuizen van het OCMW contact opnemen, waarna deze instelling taxicheques opstuurt. De senioren bestellen vervolgens zelf de taxi.

Auteur: Jerom Rozendaal

Jerom Rozendaal is als freelance redacteur verbonden aan TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.