Hauwytrans haalt mensen van terrasje op

Nieuwe versoepelingen doen hopen op betere tijden

Hauwytrans haalt mensen van terrasje op – @Hauwytrans

De versoepelingsmaatregelen die vandaag van kracht worden, lijken goed nieuws voor de taxisector. Zo mogen restaurants en cafés weer gasten binnen ontvangen en worden de openingstijden opgetrokken van 22.00 tot 23.30 uur. Reizen binnen Europa wordt vereenvoudigd en daarmee ontstaat perspectief voor luchthavenvervoerders.

“Dit is goed nieuws voor de taxisector. Deze versoepelingen doen hopen op betere tijden”, laat Pierre Steenberghen van taxifederatie GTL weten. Hij geeft aan dat er de laatste weken al duidelijk sprake is van een opleving van de taxisector.

Deze constatering wordt op het terrein bevestigd. “Er is op alle vlakken meer werk”, vertelt Franky Hauwelaert van Hauwytrans uit Leopoldsburg, het taxibedrijf dat zowel luchthavenvervoer als standaard taxiritten aanbiedt. Hauwelaert schat zijn activiteitsgraad momenteel op 60 procent van vóór corona. “Mogelijk dat dit door de versoepelingen in juli en augustus oploopt tot 75 procent.” In voorbereiding op de opleving van het taxiwerk heeft de Limburgse ondernemer een nieuwe taxibus aangeschaft, die hij woensdagmiddag gaat ophalen.

Quarantaineplicht valt grotendeels weg

De versoepelingen, die reden geven tot het optimisme, werden aangekondigd door het corona overlegcomité. Het reizen in Europa wordt vergemakkelijkt, doordat een aantal strenge quarantainemaatregelen afgeschaft is. Reizigers die terugkeren uit een rode zone, hoeven vanaf 1 juli niet meer automatisch in quarantaine.

Vrij reizen binnen Europa moet mogelijk worden met het Europees digitaal corona-certificaat. Dit document zal vanaf 1 juli in alle EU-landen worden gebruikt en is het bewijs dat iemand tegen corona is gevaccineerd, negatief op corona is getest of van corona is hersteld. “Met een beetje geluk is door deze maatregelen de activiteit in het luchthavenvervoer tegen september ook flink aangetrokken”, becommentarieert Steenberghen van GTL.

Lichte opleving

Alhoewel (niet-essentiële) internationale reizen al vanaf 19 april weer toegestaan waren, merkten luchthavenvervoerders maar een lichte opleving van het werk. Onduidelijkheden en strenge quarantainemaatregelen bij terugkomst weerhielden mensen ervan om een reis te boeken.

Ook de versoepelingen in de horeca zullen effect sorteren voor de taxisector. Door de langere openingstijden kunnen mensen meer consumeren en is de kans op het bestellen van een taxi ook groter. Gelijk na de opening van de terrasjes eind mei, merkte de taxisector al een impact op het werk.

Autocarsector leeft in spanning

De autocarsector ziet eveneens licht aan het einde de van de tunnel. Tim Tfelt, van Weidel Tours uit Evergem, spreekt desalniettemin van een kaarsje dat ook zo maar uitgeblazen kan worden. Alhoewel de reisversoepelingen perspectief bieden, zijn er volgens hem nog veel onzekerheden. Het bedrijf, dat veertien autocars telt voor internationale reizen, heeft op een normale zomer 140 internationale reizen. Juli en augustus zijn normaal gezien goed voor een derde van de jaaromzet.

Het autocarbedrijf rijdt veel voor Kazou, een organisatie die vakanties voor kinderen en jongeren verzorgt. Omdat kinderen niet over een coronapaspoort beschikken, zijn ze aangewezen op een PCR-test. “In België is dat niet vereist voor mensen die uit een oranje zone terugkeren, maar Frankrijk vraagt dat bijvoorbeeld wel.”

Weidel Tours heeft veel ritten naar Spanje en de voorlopige eis van Frankrijk bemoeilijking de organisatie. Het gevolg hiervan is dat Kazou nog geen definitieve boeking heeft geplaatst. “Als de ritten doorgaan, beleven we een uitstekende zomer, maar als er niet geboekt wordt, sukkelen we verder.”

Auteur: Jerom Rozendaal

Jerom Rozendaal is als freelance redacteur verbonden aan TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.