Autocar, touringcar

Besmette jongeren met autocars teruggehaald uit Spanje

Touringcar. Bron: iStock / Evkaz (onbeperkt gebruik)

Verschillende reisorganisaties halen jongeren met corona terug van hun vakantie in Spanje. Momenteel worden 600 jongeren met autocars gerepatrieerd, waarvan ongeveer een kwart besmet is met het coronavirus.

Reisorganisatie Summer Bash zet vijf bussen in. “Het geeft een zure nasmaak om de reis af te breken”, zegt Jordy S’Jongers, brand manager bij Summer Bash. “We zetten aparte bussen in voor negatief en positief geteste jongeren. Ook de hoog risicocontacten gaan in een aparte bus.”

Aan de veiligheid van de chauffeurs heeft Summer Bash gedacht. “De chauffeurscabine is afgeplakt. De chauffeurs zullen achteraf ook in quarantaine gaan. De bussen beschikken over moderne ventilatie dankzij de laatste nieuwe luchtfilters.”

Het voertuig met positieve gevallen mag alleen stoppen om van chauffeur te wisselen. De jongeren mogen niet uitstappen. Summer Bash kreeg een mail van het Vlaams agentschap Zorg en Gezondheid, met de toestemming om de jongeren te repatriëren.

Veel formaliteiten

De jongeren terughalen lijkt toch niet zo eenvoudig, gezien er veel formaliteiten zijn om hen te laten vertrekken. Zo moeten positief geteste mensen normaal gezien in het land zelf in quarantaine blijven. Hier moet dan wellicht een uitzondering voor gemaakt worden. En er zijn normaal ook attesten nodig om de jongeren door Frankrijk te laten reizen.

Bij Jongerentravel zijn de jongeren al onderweg naar België. Hun raadsman is drie dagen met het dossier bezig geweest. “Het is de Spaanse overheid en de Franse die Jongerentravel de officiële toestemming heeft gegeven om enerzijds het grondgebied Spanje te verlaten met ‘besmette’ personen en anderzijds de Franse autorisatie om door hun grondgebied te rijden”, zegt Katrien Corens.

Minderjarig

Jongerentravel vindt het belangrijk om de jongeren terug te halen. “Velen zijn minderjarig”, zegt Corens. “En het is onze verantwoordelijkheid om ze terug te halen. Alle coronahotels in Spanje liggen ook vol. Er zijn zelfs monitoren van ons besmet geraakt.” Er werden twee bussen ingezet voor de terugrit. “Alles moet veilig verlopen”, zegt Corens. “De jongeren laden zelf hun bagage in. De chauffeur zit achter plexiglas.”

Lees ook:

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.