Hasselt

Taxiproject met studenten in Hasselt krijgt vervolg

Foto: ProMedia / Matthias Vanheerentals

Studenten van UHasselt en Hogeschool PXL kunnen volgend academiejaar opnieuw een goedkope taxi nemen tussen het station van Hasselt en Diepenbeek. De universiteit verwacht dat er meer van de taxidienst gebruik zal worden gemaakt. Door corona werden in het afgelopen jaar minder studenten per taxi vervoerd.

Om aan de vervoersbehoeften van (kot)studenten tegemoet te komen, hebben UHasselt en PXL sinds 2019 op zondagavond een speciale taxishuttle. Deze taxi rijdt van het station Hasselt naar Hasselt centrum en Diepenbeek, waar de meeste studentenkamers gelegen zijn. Binnen deze overeenkomst voorziet de Hasseltse taximaatschappij HTM normaal in twee taxishuttles die rijden tussen 21.30u en 22.30 uur, met als vertrekpunt Station Hasselt.

Dekking van De Lijn

Op zondagavond rijden er minder lijnbussen tussen het station van Hasselt en de studentenbuurten in Hasselt en Diepenbeek. In het vervoersplan van De Lijn moet er wel een betere regeling opgenomen worden. “Het is nog onduidelijk wanneer die van start gaat”, zegt Katrien Vanheusden, coördinator Studentenvoorzieningen van de UHasselt. “Wanneer de De Lijn een goede dekking biedt, zal de taxiregeling stoppen. Op dit moment is dat nog niet zo, dus wij blijven de dienst gewoon aanbieden.”

Er zijn meerdere ritten mogelijk tussen 21.30 en 22.30 uur. De taxishuttle vervoert de student-reiziger van Station Hasselt tot aan zijn kotadres. HTM organiseert deze dienstverlening op eigen wijze. Indien nodig kan de taximaatschappij HTM steeds opschalen naar twee voertuigen. Voorlopig is dat echter nog niet nodig. Er is door corona een sterke daling in het aantal studenten dat gebruikmaakt van de zondagtaxi. Waar er in 2019 nog 410 studenten deze taxi namen, waren dit er in 2020 nog maar 139. Door de verminderde aanwezigheid van studenten zal er daarom nu maar met één taxishuttle gewerkt worden.

Nauwelijks vraag

Het verbod op niet essentiële verplaatsingen en later geen of beperkte lessen op de campus in verband met corona maakte namelijk dat er tussen april 2020 tot en met juni 2020 geen zondagtaxi reed. Tussen september en december dat jaar stapten er nauwelijks studenten in. Dit is vermoedelijk te verklaren door een daling van het aantal aanwezige kotstudenten. UHasselt hoopt en verwacht dat in academiejaar 2021-2022 er terug meer gebruik gemaakt zal worden van de taxidienst, nu de maatregelen minder strikt zijn. Ze hopen dat ze snel naar een academiejaar kunnen dat in code groen start.

De taxidienst is beschikbaar op elke zondagavond vóór een les- en/of examenweek, inclusief de herexamenperiode in de periode eind augustus en begin september. Bij verlengde weekends, waarbij de startdag van de week opschuift, is er op de vooravond van de eerste dag van de les- en/of examenweek een taxidienst. Studenten die gebruik willen maken van de taxidienst, dienen zich met een vooraf aangekocht taxiticket en een geldige UHasselt- of PXL-studentenkaart bij de HTM-chauffeur aan te melden. De prijs per rit voor de student bedraagt 2 euro.

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.