Bussen

Autocars versterken ook in september drukke buslijnen in schoolspits

Foto: Belgische Bus en Autocarfederatie

Tijdens de schoolspits zullen ook in dit nieuwe schooljaar autocars worden ingezet om ondersteuning te bieden op drukke buslijnen. Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters heeft aangekondigd dat hier in september 413 touringcars voor worden ingezet.

Bij de start van het nieuwe schooljaar kiezen scholieren massaal de fiets én het openbaar vervoer voor hun woon-schooltraject. Vorig schooljaar maakte minister Peeters al middelen vrij om drukke buslijnen te ontlasten tijdens de spits. Er werd daarbij gekozen voor versterkingsritten door private autocarbedrijven, als aanvulling op het reguliere vervoer. De autocarsector werd door de coronacrisis hard geraakt, waardoor zij de nodige extra capaciteit ter beschikking hebben. Vervoersmaatschappij De Lijn zal opnieuw haar maximale vervoerscapaciteit inzetten.

Extra ruimte voor spreiding in de spits

De Vlaamse regering heeft haar akkoord gegeven en de nodige middelen (4,6 miljoen euro) voorzien om voor de maand september opnieuw private autocars in te zetten. “Zolang niet alle 12-jarigen volledig ingeënt zijn, vind ik het belangrijk om te zorgen voor een goede spreiding van deze passagiers”, zegt minister Lydia Peeters. “Op deze manier zorgen we voor extra capaciteit en ruimte tijdens de schoolspits.”

Het is de bedoeling dat de autocar met een opschrift ‘versterkte rit’ achter de bus van de Lijn rijdt en dus dezelfde route volgt en stopt aan dezelfde haltes. De Lijn kan op deze manier rekenen op de ondersteuning door 413 bussen tijdens de schoolspits, zowel ’s morgens als ‘s avonds, in de maand september. Goed voor 826 ritten per dag in de vijftien vervoersregio’s. Net zoals op de bussen van De Lijn dienen de reizigers ouder dan 12 jaar ook op de privébussen een mondmasker te dragen en een geldig vervoersbewijs te hebben.

Pak de fiets voor korte afstanden

Deze aanpak moet dus zorgen voor voldoende spreiding van de jonge passagiers. “Al doe ik natuurlijk ook een sterke oproep aan de jeugd: voor korte afstanden spring je op de fiets voor je rit van huis naar school. Indien niet mogelijk, is natuurlijk het openbaar vervoer een goed alternatief”, aldus minister Peeters. Zij adviseert mensen ook om de druktebarometer te raadplegen. Met behulp van dit instrument in de applicatie van De Lijn kunnen mensen zien hoe druk het is op de bus of de tram.

Lees ook:

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is hoofdredacteur van Personenvervoer & Verkeer bij ProMedia.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.