Daklicht. Foto: Brussel Mobiliteit
Reportage

Taxichauffeurs Brussel eisen met blokkades ‘handhaving van de wet’

Daklicht. Foto: Brussel Mobiliteit

Een kleine honderd taxichauffeurs van de Brusselse taxifederatie (BTF) hebben donderdag geprotesteerd met verschillende blokkades. Ze willen zo dat er controles komen op de VVB-chauffeurs. “We gaan hier ook de volgende weken mee door.”

De taxichauffeurs zijn hun acties donderdag gestart aan de Keizer Karellaan in het westen van Brussel. Van daaruit ging de colonne van een kleine honderd taxi’s via de Kleine Ring naar het Zuidstation. Met hun actie eisen de taxichauffeurs controles op de VVB-chauffeurs (verhuur van voertuigen met een bestuurder).

‘Plots nieuwe wetgeving’

“Al zeven jaar lang zijn wij aan het wachten op een wetgeving voor taxichauffeurs, maar al die tijd is er niets gebeurd”, vertelt taxichauffeur en -uitbater Taoufik Kallouchi (33). “Wij zijn daarop zelf naar de rechter gegaan om de illegale praktijken van Uber en Heetch stop te zetten en de rechtbank heeft ons gelijk gegeven. Plots kan de Brusselse regering dan wel een nieuw wetgeving installeren, waardoor Uber-chauffeurs terug welkom zijn in Brussel. Maar tegelijkertijd wordt die wetgeving niet gerespecteerd en is er daar ook totaal geen controle op. Wij vragen gewoon dat de Brusselse regering ervoor zorgt dat haar eigen wetgeving gerespecteerd wordt.”

Kallouchi ziet door de oneerlijke concurrentie zijn winst wegsmelten. “Als uitbater heb ik zo’n dertien wagens in gebruik. Mijn omzet is sinds de komst van Uber met 30 procent gedaald, met corona gaat het momenteel zelfs om 70 procent. Als de Brusselse regering geen actie onderneemt, dan zullen wij iedere dag op straat komen.”

Acties worden harder

Dinsdagochtend nog was er in Brussel een demonstratie van de Belgische Taxifederatie (FeBeT). VVB-chauffeurs met Brusselse licenties betoogden woensdag dan weer voor de kantoren van Uber in Etterbeek. Donderdag was het de beurt aan de taxichauffeurs van de Brusselse taxifederatie (BTF).

“En wij zullen blijven protesteren als de Brusselse regering niet ingrijpt. We willen geen beloftes dat er controles zullen plaatsvinden, we willen effectief zien dat die controles er zijn”, vertelt Sam Bouchal, secretaris-generaal van de Brusselse Taxi Federatie (BTF). “We zijn donderdag rustig gestart met onze betoging, maar onze acties zullen harder worden als we geen verandering zien. Zo zijn er veel invalswegen naar Brussel die we kunnen blokkeren en ook de invalswegen naar de luchthaven blokkeren, is een optie. We hebben dus nog heel veel opties.”

Auteur: Amaury Michaux

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.