Taxi's station Hasselt

Hasseltse taxisector stelt vragen over spaaractie punten

Foto: Matthias Vanheerentals / ProMedia

De stad Hasselt lanceert een opvallend initiatief als alternatief voor de wagen. Hasselaren kunnen binnenkort punten sparen voor duurzame verplaatsingen voor alle vervoersmodi, zoals openbaar vervoer en de fiets. Met de gespaarde punten kunnen mensen die niet zo mobiel zijn ook de taxi nemen. De Hasseltse taxisector blijkt niet op de hoogte te zijn van de actie. De stad Hasselt plant alvast communicatie met de sector.

Over twee jaar komt er een systeem met duurzame punten in Hasselt. Voor de duurzame verplaatsingen haalt de stad Hasselt de mosterd bij het bedrijfsleven, waar mobiliteitsbudgetten ingevoerd worden, zo meldt de krant Het Nieuwsblad. Met een systeem om punten te sparen wil de stad Hasselt voor de Hasselaren hetzelfde doen. Het project moet mensen stimuleren om zich duurzamer te verplaatsen. “We willen de Hasselaren zelf laten kiezen hoe ze zich verplaatsen, waarbij elke inwoner evenveel beloond wordt”, zegt Marc Schepers (RoodGroen+), schepen van mobiliteit in Hasselt aan de krant Het Nieuwsblad. “Mindere mobiele mensen zouden dan weer makkelijker gebruik kunnen maken van een taxi.”

Niet op de hoogte

De Hasseltse taxisector is niet op de hoogte van het initiatief. Zowel taxi HTM als taxi Raf laten weten de actie uit de media vernomen te hebben. “We zijn nog niet benaderd door de stad”, zegt Marc Delvaux van Taxi Raf. “Ik weet niet hoe ze de samenwerking willen aangaan. Ze zullen ons toch moeten raadplegen. Het is goed dat ze die bonnen uitschrijven. Gaan we verplicht zijn om die aan te nemen? Maar, hoe lang gaan we op onze centen moeten wachten? We zijn gewend om cash of met kredietkaart te ontvangen en dan hebben we het over enkele dagen. We rijden ook voor De Lijn en dan staat het bedrag elke maand op onze rekening.”

Communicatie volgt

TaxiPro.be heeft de bevoegde schepen vorige week tevergeefs al proberen te contacteren voor een reactie, maar kregen hem niet aan de lijn. Zijn kabinetsmedewerker Marjan Reynders stond TaxiPro maandagochtend wél te woord. Zij beloofde om in de toekomst zowel de Hasselse Taxisector als TaxiPro op de hoogte te houden van alles wat de taxisector aanbelangt. Over het nieuwe plan van de spaarpunten begrijpt ze de bezorgdheden van de taxisector. “We hebben eerst gecommuniceerd wat we wilden doen. Het feit dat taxisector nog niet op de hoogte was, is dus logisch. Nu gaan we ons plan met de spaarpunten uitwerken. De bedoeling is om dus met de taxisector samen te werken en daarin alle bezorgheden mee te nemen. Er zullen dus nog gesprekken volgen.”

Betere stadsdistributie 

Bewoners afkomstig van buiten de Grote Ring zouden volgens de schepen hun punten ook kunnen gebruiken om te parkeren op de parkeerterreinen rond het stadscentrum. Het systeem moet tegen 2024 ook een plek krijgen in de stadsapp. De stad Hasselt wil ook de stadsdistributie beter organiseren. Van de Vlaamse overheid krijgt de stad Hasselt 1,2 miljoen euro subsidie. Dat moet de stad toelaten om haar mobiliteit met de inzet van technologie nog slimmer en veiliger te organiseren.

Onderwerpen: ,

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.