taxistandplaatsen in Mechelen

Taxi’s worden massaal geboekt door staking bij openbaar vervoer

taxistandplaatsen in Mechelen

De drie overheidsvakbonden voeren sinds maandag 30 mei om 22 uur actie. De staking loopt tot vanavond, dinsdag 31 mei. De bonden voeren actie door wat ze de algemene malaise bij de overheid noemen. Het openbaar vervoer is in heel het land verstoord. De Eurostar, TGV INOUI, IC Nederland en de Thalys-verbindingen tussen Parijs, Brussel en Amsterdam rijden wél. Sommige taximaatschappijen noteren een dubbel aantal boekingen. Veel taximaatschappijen zorgen er wel voor dat hun trouwe klantenpool bediend blijft.

Het trein-, bus- en tramverkeer is in heel België verstoord. Van de Brusselse metrolijnen is enkel metrolijn 1 dinsdag in dienst. Er zijn maar een tiental tram- en buslijnen in dienst. Het bus- en tramverkeer bij De Lijn is verstoord. Bij de NMBS rijdt maar een kwart van de treinen. De spoorwegmaatschappij werkte een alternatieve dienstverlening uit. Maar één op de drie van de IC-treinen tussen de grote steden rijdt. Daarnaast rijdt één op de vijf voorstedelijke S-treinen en L-treinen. Het merendeel van de P-treinen, die enkel tijdens de ochtend- en avondspits rijden, zijn geschrapt. In de provincies Luik, Luxemburg en Namen rijdt geen enkele trein. De IC-trein Oostende-Eupen bijvoorbeeld rijdt enkel tussen Oostende en Leuven. Op internationaal vlak zijn er gevolgen. Er rijden geen treinen tussen België en Duitsland, tussen België en Maastricht en tussen België en Luxemburg. Enkele internationale treinen ondervinden geen hinder. De Eurostar, TGV INOUI, IC Nederland en de Thalys-verbindingen tussen Parijs, Brussel en Amsterdam rijden wél.

Veel boekingen 

Bij de taxisector lopen de boekingen massaal binnen. Dat blijkt uit een rondvraag bij enkele taxibedrijven. Bij Taxi Verts, de grootste taximaatschappij van Brussel, is er sprake van een verdubbeling van het aantal boekingen. “Dat kan een mogelijk risico betekenen dat onze dienstverlening naar onze vaste klanten in het gedrang komt”, zegt Jean-Michel Courtoy van Taxi Verts. “Maar we dienen als taxibedrijf alle klanten te bedienen tot de beschikbare capaciteit wordt bereikt.” Bij Taxi Verts zijn er geen extra chauffeurs beschikbaar door het structureel tekort in de sector.

Meer boekingen in Gent

Bij V-Tax, de grootste taximaatschappij van Gent, merken ze de gevolgen. “Het aantal boekingen ligt een beetje hoger, maar we verwachten vooral meer aanvragen op het moment zelf”, zegt Martijn Steenhaut, zaakvoerder van Huur een Stuur. “We hebben zoveel mogelijk chauffeurs opgetrommeld, maar op de spitsmomenten zal er wellicht meer vraag zijn dan we kunnen verwerken. Bij reservaties geven we steeds voorrang aan de bestaande klanten en op basis daarvan aanvaarden we extra ritten. Voor vaste klanten zal de impact dus beperkt blijven.”

Maximum capaciteit in Leuven

Bij Taxi Jenny in Leuven hebben ze geen extra chauffeurs beschikbaar, ondanks de grote vraag. “Moesten wij kunnen, zouden wij uiteraard extra volk voorzien, maar wij zetten nu al het maximum van onze capaciteit in qua chauffeurs”, zegt zaakvoerder Matthias Liekens. “In dergelijke situaties is het voor ons vooral zeer belangrijk om eerst ons eigen vast cliënteel te bedienen zodat deze zeker niet in de kou blijven staan. Dan bedienen wij nog liever 10 vaste klanten voor een kort ritje dan 1 klant aan te nemen voor een verre rit.” Bij de Leuvense Taximaatschappij krijgen de vaste klanten altijd voorrang. De situatie is er voorlopig beheersbaar, zo laat zaakvoerder Koen Vanderelstraeten weten.

Extra chauffeurs in Tienen

Bij Taxi Ronny in Tienen lopen de boekingen binnen. “We hebben kunnen regelen dat er drie chauffeurs in de dag kunnen werken. We hebben één wagen die de vaste klanten bediend. We hebben al ritten naar Hasselt, Gasthuisberg en de luchthaven op het programma staan.

Vaste klanten krijgen prioriteit

Hicham El Fallah (42), uitbater van taxibedrijf Taxi Power & Services in Antwerpen, laat zich niet van de wijs brengen. “Mijn vaste klanten, onder meer op de Europese top, blijf ik behandelen. Ik weiger extra ritten die gelinkt zijn aan de staking. Ik heb al werk genoeg met mijn vast cliënteel. Ongetwijfeld zullen de taxi’s aan het station extra werk krijgen.” In Blankenberge zijn ze bij Taxi Wim en Taxi Ellen al helemaal volgeboekt. Bij Eco Taxi in Genk merken ze ook dat de mensen zich goed voorbereid hebben en ruim op voorhand hun ritten geboekt hebben. De taxichauffeurs in Mechelen hebben vandaag ook wel werk, maar niet overdreven klinkt het. “De staking was aangekondigd. Veel mensen hebben zich kunnen voorbereiden en zijn met de wagen naar het werk gegaan. Bij een onaangekondigde staking zouden we nog meer werk hebben.”

Onderwerpen:

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.