Taxi Sparta Stefaan Leroy

Taxi Sparta Halle kijkt uit naar opvolger

Taxi sparta Stefaan Leroy / beeld gemaakt door Matthias Vanheerentals

Taxi Sparta uit Halle, een bedrijf dat in 1968 gestart is, zoekt een opvolger. Zaakvoerder Stefaan Leroy rijdt al 32 jaar met de taxi, maar kijkt stilaan uit naar zijn pensioen.

Taxi Sparta  is een gekende en vertrouwde speler op de taximarkt in Halle, een stad gelegen in de groene Zennevallei, op 16 kilometer zuidwesten van Brussel. Stefaan Leroy is opgegroeid in de taxiwereld. Hij nam de zaak in 1990 van zijn vader over omdat die door ziekte niet meer kon verder werken. De zaak bestaat vandaag reeds 54 jaar. Maar voor Stefaan Leroy is het stilaan genoeg geweest. “Na al die jaren, 7 dagen op 7 in het circuit te hebben meegedraaid, kijk ik er naar uit om het rustiger aan te doen. Ik wil meer tijd maken voor mijn hobby’s, zoals wandelen en fietsen, waar ik nu al veel minder tijd voor heb.”

Moeilijke zoektocht

Leroy zoekt iemand die knepen van het vak van de taxiwereld kent. “Ik zoek iemand die de regio kent. “Ik heb een zaak met veel potentieel en een groot en trouw cliënteel.” Maar opvolging vinden lijkt moeilijker dan gedacht. “Mijn zoon heeft een andere richting in zijn leven gevonden en ziet het niet zitten om de zaak over te nemen”, zegt Leroy.

Mercedes met camerasysteem 

Stefaan Leroy rijdt rond met een Mercedes break diesel, die hij bijna vier jaar geleden kocht. Het is een grote wagen met een grote koffer zodat er ook een plooibare rolstoel kan vervoerd worden. De wagen is uitgerust met een camerasysteem voor het geval er problemen zouden optreden. Er staat ook een plexischerm in. “Dat wil scherm wil ik nog even behouden. Ik heb al twee jaar geen verkoudheid meer gehad.”  Taxi Sparta beschikt niet over een eigen standplaats. In Halle zijn er een drietal taximaatschappijen actief. De sfeer zit goed. “Onderling werken we goed samen. Als ik niet kan, geef ik ritjes door aan de andere maatschappijen maar omgekeerd gebeurt dat ook. Er is geen onderlinge concurrentie. Mijn carrière is mooi geweest. Zeker als er nieuwkomers zijn, moet je die helpen.”

Crisissen overwonnen

Sparta is een robuust bedrijf dat al veel crisissen heeft overwonnen. “Corona en de oorlog in Oekraïne hebben ons niet klein gekregen”, zegt Leroy. “Mijn chauffeur, die vorig jaar op pensioen ging, heb ik tijdens corona kunnen behouden. Maar ook andere crisissen hebben we gevoeld, zoals de Golfoorlog, de aanslagen in Amerika en Brussel en het faillissement van luchtvaartmaatschappij Sabena. Dan zagen we steeds minder buitenlandse bezoekers. Maar als je een goede service geeft, is paniek niet nodig.”

Dienst en service

Zaakvoerder Stefaan Leroy rijdt al veel jaren met de taxi. “Ik geniet enorm van de diversiteit van de klanten. Elke dag is anders. Taxi is een dienstsector. Het is een service. Ik behandel elke klant met hetzelfde respect, of het nu om een korte of lange rit gaat. Soms stuur ik na de rit zelfs een sms’je naar de kinderen of kleinkinderen dat ik hun oma of opa veilig heb afgezet. Met de tijden is er veel veranderd. Vroeger deed ik veel ceremonievervoer en trouwfeesten. De bedevaarders die in mei naar Halle kwamen, brachten we terug.” Heden is het meer zakenvervoer voor de bedrijven ten zuiden van Brussel

TV-series

Stefaan rijdt al 32 jaar met de taxi, dag en nacht, 7 dagen op 7. Hij figureerde al in tal van TV-series als taxichauffeur, zoals FC De Kampioenen en Witse. De vele jaren als chauffeur hebben ook wel gevolgen gehad voor zijn gezondheid. “Ik zit met wat lichamelijke problemen. Zolang deze mij niet teveel parten spelen rij ik met de glimlach en evenveel plezier naar de volgende klant benieuwd  welk verhaal deze mij gaat brengen.”

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.