De Lijn beboet meest aantal taxi’s in Antwerpen voor parkeren op busplaats

De Hasseltse Gele Taximaatschappij (HGT) pikt een passagier reglementair op de aan de busplaats in Hasselt. Het ging om een blinde man. De man is een vaste klant en vraagt aan HGT om hem altijd op het perron op te pikken, omdat dat voor hem het makkelijkste is. Hier werd dus geen overtreding begaan.

De Lijn stelt in de provincie Antwerpen het meeste overtredingen vast van taxi’s die op busplaatsen parkeren. Daar werden het afgelopen jaar 21 bekeuringen uitgeschreven. De Lijn vindt de cijfers zelf verwaarloosbaar. Toch lijsten we samen met de vervoersmaatschappij nog even op wat wél en niet mag.

Het is verboden voor taxi’s en ander (al dan niet) gemotoriseerd verkeer om te parkeren op een bushalte. “Het is wettelijk verboden (verkeersreglement)”, zegt Karen Van der Sype, Woordvoerder van De Lijn. “En het hypothekeert onze exploitatie én de veiligheid van de op- en afstappende reizigers. Taxi’s hebben uiteraard wel de tijd om een passagier op een bushalte te laten in- of uitstapen onder de uitdrukkelijke voorwaarde dat de klant ook effectief klaar staat aan de halte bij het instappen.”

Onmiddellijk doorrijden

Het kan volgens De Lijn niet de bedoeling zijn dat de taxi 10 minuten op de halte blijft staan in afwachting van de klant. “Dan gaat het immers om parkeren en niet meer om in- en uitstappen van reizigers”, zegt Van der Sype. “Idem wanneer een taxi een klant wenst af te zetten aan een halte. Dit mag volgens het verkeersreglement maar enkel voor de tijd nodig om een klant te laten uitstappen en eventuele koffers uit de wagen te nemen. Nadien dient de taxi onmiddellijk door te rijden.

107 euro boete

De Lijn geeft 107 euro boete voor elke overtreding die wordt vastgesteld. Een wagen van de Hasseltse Gele Taxi (HGT) werd recent op een busplaats in Hasselt gesignaleerd (zie foto boven). Maar dat was niet om te parkeren. “Ik heb zelf even moeten nakijken en vragen waarom”, zegt de zaakvoerder aan TaxiPro. “De reden dat we toen op de busbaan stonden was om onze blinde klant op te pikken. Deze meneer is een vaste klant en vraagt om hem altijd op het perron op te pikken,  omdat dat voor hem het makkelijkste is.”

Aantal PV’s per provincie

Hieronder vindt u het aantal PV’s van taxi’s die op een bushalte parkeren. De Lijn heeft enkel de cijfers op provincieniveau in plaats van op stadsniveau kan niet worden aangeleverd. Al mag je er – volgens ondervinding van De Lijn- wel van uitgaan dat deze vaststellingen alleen binnen steden gebeurden.

Aantal pv’s parkeren taxi op een bushalte 2016  2017 2018 2019 2020 2021
Antwerpen 22  8 4 13 15 21
Limburg 0  0 0 0 0 0
Oost-Vlaanderen 5  10 6 0 6 5
West-Vlaanderen 8  4 3 1 0 0
Vlaams-Brabant 5  12 23 12 17 1
Onderwerpen: ,

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.