Filip Watteeuw

Schepen Filip Watteeuw (Groen!) wil Gentse taxisector toegankelijker maken

schepen Filip Watteeuw

De stad Gent gaat 120 taxichauffeurs de komende 3 jaar een cursus aanbieden om hun taxi toegankelijker te maken voor mensen met een handicap. Zo wil de stad Gent taxibedrijven aanmoedigen om hun voertuigen toegankelijker te maken.

Een vierde van het huidige taxichauffeursbestand zal een cursus krijgen om hun taxi toegankelijker te maken voor mensen met een handicap. Het gaat vooral om standplaatstaxi’s. Ze worden beter opgeleid om mensen in een rolwagen in de taxi te helpen. “Het gaat om de toegankelijk in het algemeen”, zegt schepen voor Mobiliteit Filip Watteeuw (Groen). “We krijgen signalen van mensen met een beperking of die moeilijk te been zijn, dat het soms wel moeilijk is om een taxi te nemen. En dat voor hen niet elke taxi even toegankelijk is.”

Subsidie

De stad Gent zal de taxibedrijven ook subsidies geven om fysieke hulpmiddelen te plaatsen, zoals een uitschuifstoeltje om makkelijker in en uit een taxi te geraken of een extra handgreep. Gentenaars in een rolwagen kunnen ook een beroep doen op rolstoeltaxi’s. “Het gaat om genoeg ruimte voorzien, de hoogte van de instap, maar ook om extra handgrepen”, zegt Watteeuw. “Het is niet aan mij om te zeggen wat er technisch moet veranderen. We kunnen enkel advies geven en ondersteunen.. Het is wel belangrijk wat het eindresultaat is. Het eindresultaat moet zijn dat taxi’s toegankelijker zijn voor mensen met een beperking.”

Grote voorstander 

Bij de Gentse taximaatschappij V-tax zijn ze alvast grote voorstander van maatregelen die het gebruik van taxi’s toegankelijker maken. “Onze chauffeurs doorlopen allemaal een opleiding, waarin ook bijzondere aandacht wordt gegeven aan hoffelijkheid naar passagiers en hulpvaardigheid”, zegt Martijn Steenhaut, zaakvoerder van V-tax. “Daarnaast zorgen we voor verschillende types wagens in onze vloot, zodat mensen die een voorkeur hebben voor ofwel een gewone personenwagen ofwel een minivan, passend kunnen worden bediend. Of er bij ons eventueel bijkomende aanpassingen aan de wagens komen (zoals extra handgrepen), zullen we moeten evalueren op basis van vragen van onze klanten.” Bij Taxi Pancho uit Gent vinden ze het project ook een goede zaak. “Als dit effectief zal leiden tot een betere hulpverlening tegenover mensen met een beperking, is dit zeker een positief vooruitzicht voor die mensen”, zegt Celil Kursun. “En subsidies zullen zeker helpen de chauffeurs te motiveren de nodige extra’s aan te schaffen want dit zijn uiteindelijk wel extra kosten die je moet maken.”

Morgen komen we met een uitgebreider artikel terug op dit plan. Dan laten we de Gentse taxichauffeur Joeri Cools aan het woord.

Onderwerpen:

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.