Allego

G&V Energy Group opent eerste snellaadlocatie met Allego

Allego

In Antwerpen is de allereerste snellaadlocatie in België waar de reeds aanwezige benzine- en dieselpompen onder de luifel zijn vervangen door High Power Chargers (HPC). De EV rijder kan binnen 10 tot 15 minuten zijn elektrische auto voldoende geladen heeft. Dat heeft Allego Holding B.V., pan-Europese oplaadnetwerk voor elektrische voertuigen, en G&V Energy Group, een jong en dynamisch Belgisch bedrijf en de grootste onafhankelijke speler actief op de markt van tankstations met een sterke focus op duurzaamheid, gerealiseerd.

Concreet zijn er twee snelladers met een vermogen van 300kW (4 laadplekken) gerealiseerd onder de luifel met additioneel twee extra snelladers van elk 300kW,onder een Allego-branded luifel op de locatie. Alle laders worden uitgerust met betaalterminals, die directbetaling middels Google Pay, Apple Wallet en Credit- en Debitkaarten mogelijk maakt, alsook de meest courante laadpassen waaronder CAPS. De laadpunten zelf zullen uitsluitend groene stroom verdelen en er is voor deze locatie een capaciteit voorzien van ongeveer 43MWh/jaar. Antwerpen Noorderlaan is tevens de eerste van 12 locaties die nog dit jaar worden omgebouwd van een traditioneel tankstation tot energie-hub. Alle 12 locaties worden medegefinancierd door de Europese Unie. In totaal worden er 20 HPC 300 kW laders en 19 150 kW snelladers geplaats in 6 provincies door gans België. Waar mogelijk worden deze geïnstalleerd onder de bestaande luifel van het tankstation, dan wel onder volledige Allego-luifels op de locaties. Ook daar heeft de Antwerpen Noorderlaan een primeur: Allego, inmiddels actief in 15 Europese landen, onthult hier haar allereerste Allego-branded luifel.

Meer comfort

Minister Peeters is tevreden. “Door voldoende laadinfrastructuur te voorzien, willen we het comfort voor de bestuurder vergroten,” aldus Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters. “Het is ambitie om te zorgen voor de versnelde uitbouw van zowel publieke, semipublieke, als private laadpunten in Vlaanderen. Tegen 2025 moet de teller in Vlaanderen op 35.000 laadequivalenten staan en hebben we elke 25 km (ultra)snellaadinfrastructuur langs de snelwegen en grote verkeersassen. Ik kan daarom het partnership tussen G&V Energy Group en Allego alleen maar toejuichen en hen feliciteren met hun ambitie rond het uitrollen van een uitgebreid netwerk aan laadinfrastructuur.” Koen Kennis, Schepen voor mobiliteit te Antwerpen vult aan: ‘G&V Energy Group, Allego en de stad Antwerpen delen dezelfde ambitie: de mobiliteit van bewoners en bezoekers in Antwerpen verzekeren, en dat doen op een manier die bijdraagt aan de leefbaarheid in de stad, en bij uitbreiding met oog voor de planeet.’

Lange-termijn samenwerking

Bij G&V Energy Group klinken ook positieve geluiden. “Samen met Allego zijn we trots om deze strategische én lange-termijn samenwerking aan te kondigen” zegt Xavier Dewulf, CEO van G&V Energy Group. “Beide bedrijven delen een gelijkaardig dynamisch en vooruitstrevend DNA en streven ernaar om de Belgische markt van HPC-charging te pionieren. We verbinden ons ertoe om 100 van onze belangrijkste tankstations om te vormen tot moderne ‘energy hubs’ uitgerust met de juiste faciliteiten en Breakpoint-shops voor een snelle lunch of heerlijke koffie tijdens het opladen. Door deze samenwerking en het sterke netwerk van Allego, zijn we in staat om onze CAPS-klanten een toekomstbestendige oplossing te bieden voor hun wagenpark en het steeds wijzigende mobiliteitsvraagstuk.”

Oog voor duurzaamheid

Bovendien is dit tankstation in Antwerpen Noorderlaan voorzien van zonnepanelen op het dak van de shop, net als de andere 46 locaties van G&V Energy Group in Vlaanderen en Brussel. Het station wordt daarmee voorzien van groene duurzame stroom tijdens het laden en of tanken. “We zijn enorm fier dat wij hier en op dit moment samen met G&V een belangrijke stap maken om snelladen ook te integreren in het bestaande netwerk van tankstations”, zegt Stelt Harold Langenberg, Managing Director Benelux van Allego. “Hierdoor bieden we een unieke laadervaring voor de EV-rijder. Met een relatief korte laadsessie kan de EV-rijder zijn weg weer vervolgen. Verder bieden we vrijheid in de manier van betalen: via een app, de laadpas of direct payment. Dus bij G&V kan hierdoor ook echt iedereen zijn auto komen laden.”

Expertise

ENGIE is naast energieleverancier van G&V ook de realisatie- en installatiepartner in dit project. Het bedrijf is verantwoordelijk voor het dimensioneren, leveren en aansluiten van de laadinfrastructuur en hoogspanningscabines voor alle locaties die zijn voorzien in de eerste fase. G&V kan hiervoor steunen op de extensieve ervaring en expertise van ENGIE en haar e-mobility-tak 50five. Thierry Saegeman, Country Manager ENGIE Belgium: “ENGIE speelt een voortrekkersrol in de transitie naar een koolstof-neutrale toekomst. Een belangrijk element van deze transitie is de verschuiving naar groene mobiliteit. Door kwalitatieve en betaalbare oplaadoplossingen te ontwikkelen voor onze residentiële en zakelijke klanten, willen we de vergroening van het Belgische wagenpark helpen versnellen.”

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.