Koen van Oorschot

Antwerp-Tax moet bus- en tramreizigers vaak uit nood helpen

Foto: Antwerp

De Lijn schrapt steeds meer tramritten in Antwerpen. De Lijn kampt met een groot tekort aan chauffeurs. Reizigers bellen dan maar een taxi, zegt de organisatie TreinTramBus. Dat voelt ook Antwerp Tax, de grootste taximaatschappij van Antwerpen.

De Lijn moet vaak noodgedwongen ritten schrappen door personeelstekorten. Ook het hoge ziekteverzuim speelt mee.  Voor TreinTramBus is de situatie onaanvaardbaar. “Want op élke lijn heb je wel geschrapte ritten”, zegt Dirk Wiesé (TreinTramBus) aan de krant Het Laatste Nieuws. “Ik hoor van steeds meer mensen dat ze te voet gaan of zelfs een taxi nemen om thuis te geraken.”

Taxi’s naar haltes

Bij Antwerp Taxi kunnen ze dat inderdaad bevestigen. “Ik heb even gecheckt bij onze telefonisten en dit komt inderdaad regelmatig voor dat taxi’s dienen gestuurd te worden naar halte plaatsten van het openbaar vervoer om dat de bus niet komt opdagen”, zegt zaakvoerder Koen Van Oorschot. “Moeilijk te zeggen of het nu meer voorkomt om dat dit steeds vanop verschillende locaties voorkomt.  Het gebeurt geregeld volgens mijn diensten maar de frequentie kan ik u niet meedelen.”

Personeelstekort De Lijn

De Lijn geeft toe dat ze in Antwerpen met een personeelstekort kampen, maar zegt dat dat vooral een maatschappelijk probleem is. Deze zomer is De Lijn alvast met een nieuwe rekruteringscampagne gestart. Momenteel doorlopen een 100-tal sollicitanten ons selectieproces. Nog eens zestien kandidaat-chauffeurs zijn in opleiding, in augustus komen daar nog eens drie bij. De opleiding tot trambestuurder duurt zo’n zes weken. Ook de taxisector kampt met de te weinig personeel. “Het personeelstekort geldt trouwens bijna in alle sectoren en dus ook in de taxisector”, zegt Van Oorschot. “Het tekort is een rem op de groei van onze economie en onze bedrijven maar in dit land wordt niet werken meestal meer beloond dan werken.”

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.