Daklicht. Foto: Brussel Mobiliteit

Nieuw circulatieplan stad Brussel treedt in werking

Daklicht. Foto: Brussel Mobiliteit

Op dinsdag 16 augustus 2022 is het nieuw circulatieschema in werking getreden voor de Vijfhoek, dat is het Brusselse stadscentrum. Dit nieuwe circulatieschema vormt een lokale toepassing van Good Move, het mobiliteitsplan van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Exploitanten van taxi’s of limousines die een toegangscode wensen, moeten de stad Brussel contacteren. Op 18 september vindt dan weer de autoloze zondag plaats. 

De stad Brussel wil de wijken toegankelijker, aangenamer en veiliger maken voor alle vervoerswijzen. Via enkele specifieke ingrepen zorgt de stad Brussel ervoor dat auto’s of bestelwagens makkelijker op hun bestemming geraken en dat het openbaar vervoer vlotter en regelmatiger verloopt. Dankzij dit nieuwe circulatieschema en het nieuwe parkeerreglement zullen bezoekers van de Vijfhoek via bestemmingslussen naar de dichtstbijzijnde parking worden geleid. Hoe krijgt u toegang tot straten met paaltjes (waarvoor een code nodig is)? Exploitanten van taxi’s of limousines die een toegangscode wensen, moeten een mail sturen naar de stad Brussel op het adres voetgangerszone.dem@brucity.be

Transitverkeer geweerd

Het transitverkeer wordt uit de winkelstraten en de woonwijken geweerd en naar de kleine ring geleid. Via bestemmingslussen zullen bezoekers naar de dichtstbijzijnde parking worden geleid. Om vertrouwd te raken met de nieuwe regels, kunt u alvast het circulatieschema van de Vijfhoek raadplegen via Good Move Vijfhoek | Stad Brussel. U vindt er onder meer een interactieve kaart met de nieuwe maatregelen (gewijzigde rijrichting, filters, …), alsook de tool Anyways waarmee u uw toekomstige routes (na de invoering van het nieuwe circulatieschema) kan visualiseren.  (Groengekleurde straten: rijrichting wijzigt vanaf 16 augustus. Blauw: rijrichting wijzigt niet.)

Autoloze zondag 

De Brusselse autoloze zondag vindt dit jaar op 18 september plaats. Die dag is autoverkeer verboden in alle 19 gemeenten van het Gewest. Taxi’s genieten een algemene afwijking op deze regel: ze mogen rondrijden op het grondgebied zonder vooraf administratieve formaliteiten te moeten vervullen. Eigenaars met een TL-nummerplaat moeten wel een afwijking aanvragen bij de gemeente, en moeten daarbij de exacte reden voor hun verplaatsing opgeven (reserveringsbewijs of gerechtvaardigde nood aan het voertuig om persoonlijke redenen). Alle voertuigen die op die dag nog in Brussel mogen rondrijden, moeten wel de maximumsnelheid van 30 km/uur naleven. Het hele grondgebied van het Brussels Gewest zal van 9.30 tot 19 uur afgesloten zijn voor het autoverkeer. De Brusselse vervoersmaatschappij MIVB rijdt die dag gratis. Een ticket voor de tram, metro of bus kopen is die dag dus niet nodig.

Hogere frequenties

De frequenties van de MIVB worden op de autoloze zondag verhoogd op het hele netwerk om tegemoet te komen aan het grote aantal reizigers dat op autoloze zondag voor het openbaar vervoer kiest. Concreet zullen bussen, trams en metro’s met dezelfde frequentie rijden als op zaterdag. Er zijn extra versterkingen gepland op de vier metrolijnen, op de tramlijnen 7, 8, 9, 25, 39, 44, 92 en 93, en op de buslijnen 20, 49, 50, 54, 74, 89 en 95. Bovendien zwaait de Erasmus-remise de deuren open voor het publiek zodat iedereen een blik achter de schermen kan werpen. Dit evenement kadert in de week van de mobiliteit waarvan het thema dit jaar “een stad op kindermaat” is. Het gebouw werd in 2021 in gebruik genomen en beslaat een oppervlakte van meer dan 30.000 m², grotendeels ondergronds. Het kan onderdak bieden aan 23 metrostellen en nog eens 7 exemplaren onderhouden. Tijdens de opendeur kunnen bezoekers in de bestuurderscabine van de nieuwe M7-metro stappen, de metrowash in actie zien of een metro van onderen ontdekken terwijl die op de hefstand staat. Deze derde metroremise van de MIVB werd zo ontworpen dat de impact op het milieu tot een minimum beperkt blijft. De stelplaats is uitgerust met zonnepanelen, warmtepompen, systemen voor de recuperatie van regenwater en recyclage van afvalwater. Meer informatie ontvang je via over de Week van de Mobiliteit ontvang je via deze link.

Automatische kiosken

Er zijn voortaan geautomatiseerde kiosken beschikbaar op de benedenverdieping van de Iris Tower. Hiermee zullen taxichauffeurs beter geïnformeerd worden. Dankzij de automatische kiosken kunnen taxichauffeurs afspraken inplannen en zich informeren over de verschillende procedures in verband met de personenvervoersector in het Brussels Gewest. Dat meldt de directie Personenvervoer van Brussel Mobiliteit. De kiosken bevinden zich in de Iris Tower. De Iris Tower is een wolkenkrabber in het Belgische Sint-Joost-ten-Node, vlak bij het Noordstation en de Kruidtuinsite. De bouw werd eind 2018 gestart en het gebouw is sinds november 2020 in gebruik door de Gewestelijke Overheidsdienst Brussel.

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.