Keuring taxi. Foto: GOCA

Softwaretoepassing oorzaak technische storing Chiron

Foto: GOCA via Sofie Vanhout

Vorige week was er een technische storing bij Chiron. Bijna 16 uur konden er geen ritten doorgestuurd worden. Dat bevestigt Nick Arys van het Departement Mobiliteit en Openbare werken.

Er was vorige week een probleem met het doorsturen van de ritten. “Het klopt inderdaad dat er vorige week een technische storing was, en dan meer bepaald tussen 24 augustus (19.30 uur) en 25 augustus (11.15 uur)”, zegt woordvoerder Nick Arys. “Tijdens die periode konden er geen taxiritten doorgestuurd worden. Taxi-exploitanten hoeven de ritten die dan gemaakt werden, niet door te sturen naar Chiron.”

Eerste keer

Het is de eerste keer dat dit gebeurt. “We hebben deze storing met de hoogste prioriteit behandeld en er alles aan gedaan om ze zo snel mogelijk te verhelpen”, zegt Arys. “De oorzaak lag bij een onderliggende softwaretoepassing. We bekijken, samen met onze IT-diensten, hoe we ervoor kunnen zorgen dat dit in de toekomst niet meer gebeurt.”

Databank Chiron

Chiron is de centrale rittendatabank voor individueel bezoldigd personenvervoer van de Vlaamse overheid. De startersgids beschrijft de aanmeldingsprocedure voor de overdracht van de ritgegevens met Chiron. Daarnaast vindt u ook de procedure om de verbinding te maken met de databank en het technisch formaat waaraan de ritgegevens moeten voldoen.

Prijsafspraak

De ritgegevens, KBO-nummer, bestuurderspas, afgeronde GPS-coördinaten van vertrek- en eindpunt en de prijs die de klant betaalt, moeten live doorgestuurd worden naar Chiron. Indien er een prijsafspraak is, moet er ook een reservatiebericht worden verstuurd. Deze verplichting geldt voor alle ritten die worden uitgevoerd door exploitanten met een vergunning individueel bezoldigd personenvervoer. Taxibedrijven doen het best een beroep op een programmeur of softwareleverancier om de verbinding met Chiron op te zetten. Ervaart u technische problemen? Stuur dan een mail naar chiron@mow.vlaanderen.be of surf naar deze website. 

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.