Taxibetoging Brussel

300 taxi’s uit Europa protesteren tegen Uber in Brussel

Taxibetoging Brussel

Uit heel Europa zijn taxibedrijven en -chauffeurs donderdagochtend naar Brussel gereden. De taxichauffeurs, uit onder meer Frankrijk, Spanje en Brussel, betogen voornamelijk tegen de activiteiten van Uber. Een stoet van 300 taxi’s trok door Brussel. Ze vertrokken aan het Noordstation en reden via de kleine ring naar de Europese wijk. Bepaalde tunnels werden afgesloten. De politie raadde automobilisten aan om de omgeving van de kleine ring te vermijden. 

Opvallend veel internationale taxibedrijven op de betoging. We zagen taximaatschappijen uit onder meer Spanje, Frankrijk en Zwitserland. De taxibedrijven betogen tegen Uber. De mars startte om 10 uur aan de Noordwijk en eindigt rond de middag in de Europese wijk. De actievoerders vragen politici om meer te doen met de bevindingen uit de ‘Uber Files’. Dat is een reeks van onthullingen die laten zien hoe Uber de nationale wetgeving naar zijn hand heeft weten te zetten bij het implementeren van het platform. “Met de betoging eisen we dat er licht wordt geworpen op het UberFiles-schandaal”, verklaart Abdel Sabbani, voorzitter van de BTF (Fédération des Taxis Bruxellois) aan de Brusselse nieuwswebsite Bruzz. Tal van taxichauffeurs uit diverse Europese landen kwamen mee actie voeren. Met hun actie verdedigden ze hun broodwinning. Ze vinden Uber een deloyale concurrent die hun werk afneemt. De problemen zijn in alle Europese landen hetzelfde, klok het bij de taxichauffeurs.

GTL neemt niet deel

Het initiatief gaat niet uit van de nationale taxigroepering GTL, die zelf niet betrokken werd bij de organisatie. Anderzijds begrijpt GTL de verzuchtingen van de Brusselse taxichauffeurs  om de wanpraktijken van Uber (recent door het lek van de Uber-Files aan het licht gekomen) extra in de schijnwerpers te plaatsen. “GTL is geen grote voorstander van betogingen of andere protesten maar in dit geval is collegialiteit zeker wel geplaatst”, zegt Pierre Steenberghen van GTL. “Zelf neemt de groepering niet deel, maar enkele leden in Vlaanderen en Wallonië hebben laten weten dat zij met een beperkt aantal voertuigen naar de betoging zouden gaan. De meeste bedrijven zitten momenteel met overdrukke planningen en vooral onderbezetting door vacatures die niet ingevuld geraken.”

Hinder 

De betoging zorgt wel voor wat hinder op het openbaar vervoer, onder meer bij de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB. “Op dit moment is de omgeving van Kruidtuin hersteld, maar is er nog hinder voor de buslijnen rondom Troon”, zegt An Van hamme van de MIVB. “De manifestatie verplaatst zich en dus beheren we in reële tijd welke lijnen al dan niet kunnen worden hersteld en welke andere we moeten omleggen.”

FOTOSPECIAL Taxibetoging

Taxibetoging Brussel
Taxibetoging Brussel
Taxibetoging Brussel
Taxibetoging Brussel
Taxibetoging Brussel
Taxibetoging Brussel

Taxibetoging Brussel

Taxibetoging (copyright fotograaf Marc Baert)

Taxibetoging (copyright fotograaf Marc Baert)

Taxibetoging (copyright fotograaf Marc Baert)

Taxibetoging (copyright fotograaf Marc Baert)

Taxibetoging (copyright fotograaf Marc Baert)

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.