Standplaats Brussel. Foto: Brussel Mobiliteit

Nieuwe Brusselse taxiwetgeving treedt op 22 oktober in werking

Standplaats Brussel. Foto: Brussel Mobiliteit

Het nieuwe Brusselse taxidecreet zal vanaf 22 oktober 2022 in werking treden. Dat heeft Taxi News gemeld, de nieuwsbrief van Brussel Mobiliteit.

Deze hervorming wil de sector van het bezoldigd personenvervoer onder een gemeenschappelijk statuut verzamelen, via identieke exploitatievoorwaarden voor exploitanten en chauffeurs. De wetgever voorziet in drie categorieën van taxidiensten: standplaatstaxi’s, straattaxi’s en ceremonietaxi’s. Dit gemeenschappelijke statuut zal dus aangepaste diensten mogelijk maken via standplaatstaxi’s (de klassieke taxi’s) en “straattaxi’s”, die vooraf moeten worden gereserveerd.

Enkel standplaatstaxi’s mogen de plaatsen gebruiken die voor hen zijn voorbehouden in de openbare ruimte alsook de eigen beddingen voor onder meer het openbaar vervoer en de hulpdiensten. De wegbeheerder beslist over hun toegang tot zones met beperkte toegang (bijvoorbeeld de Vijfhoek). Deze toegang kan worden toegestaan aan alle taxi’s. Er wordt ook een specifieke dienst genaamd “Ceremonietaxi’s” opgericht voor events van minimaal drie opeenvolgende uren. Op termijn zullen de VVB-diensten (diensten voor het verhuren van voertuigen met chauffeur) verdwijnen.  De regering zal de tarieven voor elke taxicategorie bepalen.

Erkenningsmechanisme

De hervorming voorziet in een erkenningsmechanisme dat de boekingsbemiddelaars de toestemming verleent hun diensten op het Brusselse grondgebied aan te bieden met de toegestane exploitanten. Alle erkenningen worden toegekend voor zeven jaar. Alle chauffeurs moeten in het bezit zijn van een bekwaamheidsattest om te kunnen werken. Meer informatie zal de komende weken worden verspreid via de website van Brussel Mobiliteit en Taxinews. Wie zich wil abonneren op de nieuwsbrief van Taxi Nieuws, kan dat doen via deze link.

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.